De suikernotering klimt al geruime tijd omhoog en bereikte afgelopen maandag (6 juni) weer nieuwe hoogtes. Daarna daalde de notering behoorlijk. In Brazilië krijgt de productie van suiker mogelijk weer de voorkeur boven die van ethanol.
Verschillende ontwikkelingen wereldwijd maken suiker een ontzettend dure grondstof op dit moment. Afgelopen maandag 6 juni werd daardoor het hoogste punt in ruim vijf jaar behaald met $594,00 per ton witte suiker op de ICE-notering. Dit prijsniveau werd behaald nadat bekend werd dat India voor dit seizoen al ruim 8,5 miljoen ton suiker heeft geëxporteerd en het mogelijk bij dit volume blijft. Vandaag (9 juni) is de prijs $562,10 op de ICE-notering.
India legde vorige maand een exportverbod op suiker tot 10 miljoen ton totaal, maar het maximale volume lijkt voorlopig niet geëxporteerd te worden. De Indiase regering eist naast het exportverbod ook op speciale exportvergunningen voor de zendingen tussen 1 juni en 31 oktober, wat de export van de overige 1,5 miljoen ton suiker voorlopig stil zet. Grondstoffenmakelaar Marex noemt India's nieuwe systeem voor het verkrijgen van exportvergunningen traag en omslachtig, waardoor het land de 10 miljoen ton voor 31 oktober waarschijnlijk niet behaald. Dit weegt zwaar op de al torenhoge suikernotering.
Suikerbietenareaal Spanje daalt fors
Het suikerbietenareaal in Spanje is dit jaar fors kleiner door het gebrek aan neerslag begin dit seizoen en de hogere kosten van de teelt. Hierdoor zien de Spaanse telers de suikerbietenteelt als een stuk minder lucratief. Volgens het dagblad Diario de Leon zien de twee suikerfabrieken van Spanje de totale oppervlakte dalen tot 16.200. Vorig seizoen was het areaal nog 21.660 hectare.
Brandstofprijzen Brazilië
De productie van ethanol in landen als Brazilië werd de afgelopen tijd hard opgeschroefd en die van suiker juist op een lager pitje gezet. De reden hiervoor was dat suikerrietmolens voor de productie van het makkelijkere alternatief ethanol kiezen, doordat de prijs van benzine nog altijd zeer hoog was. Ook nu zijn brandstofprijzen in Brazilië nog zeer hoog. Echter werd 6 juni bekend dat er een voorstel ligt bij de Braziliaanse regering om belastingen op brandstoffen af te schaffen om de prijzen te verlagen. Hierdoor zal het alternatief van benzine, ethanol, ook hard dalen. Het gevolg is dat de suikerrietmolens de productie van ethanol weer naar suiker kan verleggen.
Momenteel kruipt de prijs van ruwe olie nog altijd gestaag omhoog waardoor de productie van ethanol nog altijd in trek is ondanks dat suiker zook op een zeer hoog niveau zit. Veel zal afhangen van waar de nieuwe prijs van brandstof op uitkomt na de afschaffing van accijns in het land.