De nieuwe opbrengstverwachting van Oekraïne valt iets hoger uit dan in april werd gedacht. Het land rekent echter nog steeds op een fors lagere oogst van de gewassen dan vorig jaar. Zo verwacht Oekraïne op een 40% lagere oogst van tarwe ten opzichte van 2021. Ondanks deze nieuwe prognose valt er nog voldoende grondstof te exporteren voor Oekraïne.
Volgens de nieuwe oogstverwachting van de Ukraine Grain Association (UGA) kan Oekraïne mogelijk 66,5 miljoen ton graan en oliehoudende zaden produceren. Dat gaat volgens de laatste cijfers op een oppervlakte van totaal 18,8 miljoen hectare. De meeste gewassen zijn licht toegenomen in opbrengst, maar een gewas als zonnebloemen ligt juist lager.
40% minder tarwe, 30% minder maïs
Ondanks de Russische invasie, de bezette gebieden en moeilijke logistiek hebben Oekraïense boeren er alles aan gedaan om zoveel mogelijk areaal in te zaaien. Volgens de cijfers van het UGA is de oogstprognose van maïs gegroeid tot 26,1 miljoen ton. Dit is nog altijd 30% lager dan in 2021. De verwachting van tarwe is iets toegenomen tot 19,2 miljoen ton, tegenover de recordopbrengst van 2021 van 33 miljoen ton. De prognose voor gerst staat voor dit jaar 6,6 miljoen ton en sojabonen op 2,1 miljoen ton.
Een groot gedeelte van de velden is echter niet ingezaaid, vooral in het oosten en zuidoosten van Oekraïne. In deze regio's staan veel zonnebloemen, koolzaad en tarwe. Dat verklaart waarom de oogstprognose van zonnebloemen verder naar beneden is gecorrigeerd tot 9 miljoen ton. Koolzaad is ook bijna gehalveerd in volume tot 1,5 miljoen ton.
Export moet doorlopen
Ondanks een 40% mindere opbrengst voor tarwe, is volgens het UGA nog ruim voldoende tarwe te exporteren. Slechts een derde van de totale productie van 19,2 miljoen ton is nodig voor consumptie door de bevolking van Oekraïne. Ook andere gewassen moeten worden geëxporteerd, gezien het volume. Het UGA geeft aan dat er met deze oogstvoorspelling wordt verwacht dat Oekraïne 30 miljoen ton aan graan en oliehoudende zaden kan exporteren. Het struikelblok is de logistiek, die moet minstens worden verdubbeld ten opzichte van de huidige capaciteit. Vandaag de dag is de capaciteit van alternatieve routes niet meer dan 1,5 miljoen ton per maand. Er moet minstens een volume van 3 miljoen ton worden uitgevoerd, wat zeker kan als de Zwarte Zee wordt heropend voor Oekraïens agrarische grondstoffen. Dat lijkt er voorlopig niet in te zitten.