Agrifoto

Nieuws Akkerbouw

Duitse boeren zaaien 75% meer zomertarwe

19 Mei 2022 - Niels van der Boom - 4 reacties

Boeren in Duitsland hebben flink geanticipeerd op de granenmarkt met hoge prijzen. Het areaal wintergranen lag al vast toen de markt ontplofte, maar met zomergraan kon nog worden gestuurd. Het areaal zomertarwe stijgt maar liefst 75%. Ook zomergerst is flink meer ingezaaid. Kost dat aardappelen, bieten en maïs?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse statistiekdienst Destatis maakte vandaag (19 mei) areaalcijfers bekend. Duitse boeren hebben in totaal 2,89 miljoen hectare wintertarwe ingezaaid. Dat is 0,6% meer dan vorig jaar. De oppervlaktes van wintergerst (-1,4%), rogge (-5,3%) en triticale (-0,2%) nemen allemaal af. Toen eind februari de oorlog in Oekraïne begon – en de granenmarkt scherp reageerde – hebben ook boeren daar flink op gereageerd.

Meer zomergranen
Het areaal zomertarwe is maar liefst 74% toegenomen. De oppervlakte zomergerst stijgt met een vijfde. Met 53.100 hectare zomertarwe blijft de omvang – ten opzichte van de wintertarwe – bescheiden. Het totaal areaal zomergranen bedraagt dit jaar een miljoen hectare. Dat is de grootste oppervlakte sinds 2018, toen juist de wintergranen in oppervlakte krompen.

Waar komt de grond vandaan om meer zomergraan te zaaien? Onder andere bij snijmaïs. De teelt hiervan krimpt dit seizoen met 8%, zo denkt Destatis. Goed voor bijna 200.000 hectare. Daarmee komt het areaal op 2,03 miljoen hectare uit. De teelt van korrelmaïs neemt overigens wel met 2,4% toe tot 441.200 hectare. Koolzaad is dit jaar met bijna 8% toegenomen tot 1,08 miljoen hectare, ook vanwege de stijgende prijzen.

Areaal aardappelen onveranderd
Daarmee neemt snijmaïs de grootste klap voor zijn rekening. De teelt van aardappelen stijgt volgens voorlopige cijfers van Destatis namelijk met 0,2% tot 258.700 hectare. Daarmee beweegt het areaal zijwaarts en is dus ook geen sprake van daling. Insiders denken dat er vooral minder tafelaardappelen verbouwd worden en meer fritesaardappelen.

Wellicht opmerkelijk is dat de suikerbietenteelt ook plust, met een bescheiden 2% tot 398.300 hectare. Op het totaal areaal nemen eiwitgewassen niet veel plek in. Toch worden meer erwten (7%) en veldbonen (16,6%) geteeld. Die laatste komt nu op 67.000 hectare.

Destatis baseert zich op data uit een onderzoek dat vrijwillig half april onder boeren is gehouden. Uiteindelijk kunnen de cijfers nog iets afwijken. Eind juli verwacht de overheidsdienst de definitieve cijfers op te kunnen maken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden