De verwachtingen voor de Braziliaanse suikeropbrengst zijn positief. Dit een van de redenen waarom de suikerprijs naar het niveau van begin deze maand teruggezakt is. Maar er zijn meer bearish factoren op de markt.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat Brazilië in seizoen 2022/2023 ongeveer 613 miljoen ton suikerriet gaat verpletteren tot suiker. Dat is een stijging van 6% vergeleken met één verkoopseizoen eerder. Dit resulteert voor het Zuid-Amerikaanse land in een suikerproductie van 36,3 miljoen ton, een plus van 3% vergeleken met één seizoen eerder. Betere weersomstandigheden ten opzichte van voorgaand seizoen moeten deze productiestijging ondersteunen. Er wordt een export van 25,5 miljoen ton suikerriet verwacht.
Niet alleen in Brazilië wordt een goede opbrengst verwacht, ook in Zuid-Afrika is dat het geval. In dat land wordt gerekend met een suikeropbrengst van ongeveer 2,2 miljoen ton. Een stijging van 13% ten opzichte van het seizoen daarvoor. De export vanuit dat land komt naar verwachting uit op 700.000 ton (+18%). Veel van de Zuid-Afrikaanse suiker wordt geëxporteerd naar Zuid-Korea (28%), Maleisië (15%) en Indonesië (9%). De hoge suikerprijzen hebben de suikerrietproductie in dit land gestimuleerd, melden insiders.
Bijna 90% ingezaaid
In ons eigen land is bijna 90% van het landelijke areaal suikerbieten ingezaaid, blijkt uit de meest recente cijfers van Royal Cosun. Verwacht wordt dat eind deze week het resterende areaal ingezaaid is. "Mits tijdig mest kan worden aangevoerd", schrijft de suikerbietenorganisatie. Daarnaast meldt Cosun dat tot 20 april ruim 500 hectare is overgezaaid, onder meer door vorstschade, hagelschade en korstvorming. In heel de Europese Unie wordt overigens een kleiner areaal suikerbieten verwacht, waardoor de suikeropbrengst in seizoen 2022/2023 daalt naar 16,3 miljoen ton. Dit is een daling van 250.000 ton in vergelijking tot seizoen 2021/2022.
Verder daalt de Keniaanse suikerproductie naar verwachting met 4% naar 660.000 ton. Dit heeft te maken met lagere opbrengsten als gevolg van een verminderde beschikbaarheid en toepassing van kunstmest. Dat is volgens het ministerie voor de toekomst ook een grote uitdaging. "Als de oorlog voor lange tijd aanhoudt, dan kan de aanvoer van kunstmest een probleem worden voor de opbrengsten komende jaren", stelt het USDA. Voor komende oogst voorziet het echter nog weinig problemen door de oorlog in Oekraïne. Dat laatstgenoemde land heeft, volgens bronnen, momenteel 155.600 hectare met suikerbieten ingezaaid.
Prijs hard omlaag
De positieve berichten uit Brazilië en Zuid-Afrika overstemmen de negatievere berichtgeving vanuit de Europese Unie wel. Dit in combinatie met een lagere olieprijs ($101 per vat op dinsdag 26 april) en zwakke Braziliaanse reaal zorgt ervoor dat de notering voor suiker op de Intercontinental Exchange in rap tempo omlaag beweegt. De notering voor suiker op de Intercontinental Exchange (ICE) is gedaald naar €490 per ton. Dat is fors minder dan ongeveer één week eerder, toen de notering nog op €523 per ton stond.