Jason Vanajek / Shutterstock.com

Nieuws Granen

Australië en India in de spotlights voor tarwe

1 Maart 2022 - Niels van der Boom

Nu het voor de korte termijn – en wellicht langer – onmogelijk is om tarwe uit de Zwarte Zee regio te verschepen worden de alternatieven bekeken op wereldniveau. Australië en India hebben beide een zeer goed tarweoogst en daarmee exportpotentie. Dat komt echter wel tegen een hoog prijsniveau.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Europa zijn het Frankrijk, Roemenië, Duitsland en Polen die de tarwemarkt kunnen bedienen wanneer Oekraïne en Rusland geen tarwe meer kunnen uitvoeren. Voor Roemenië betekent wel dat daarvoor de Zwarte Zee toegankelijk moet zijn voor scheepvaartverkeer. Elders in de wereld wordt nauwlettend gekeken naar Australië en India. Die twee landen hebben juist een goede tarweoogst en dus exportpotentie.

Steeds meer tarwe
De laatste prognose van het officiële Australisch agrarisch bureau Abares staat op 58,4 miljoen ton granen waaronder 34,4 miljoen ton tarwe. Naar verwachting verschijnt binnenkort een positieve correctie op die cijfers. De oogst is namelijk nog hoger uitgepakt dan eerder werd gedacht. Zo spreekt het Australische marktbureau Ikon inmiddels over 39 miljoen ton tarwe. Eerder werd aangenomen dat de graanoogst door hevige regenval tegen ging vallen, hoofdzakelijk in New South Wales. Nieuwe cijfers geven aan dat het qua tonnen wel meevalt.

Western Australia en Queensland laten beide een fikse toename van de opbrengst zien. In die laatste staat is zelfs bijna 50% meer tarwe geoogst dan het seizoen ervoor. In West-Australië is dat dik 30%. In de staten Victoria en South Australia is de groei in opbrengst kleiner.

Hogere prijzen in het verschiet
Volgens analisten van Rabobank heeft Australië een goede positie als het gaat om de export van tarwe. Het is vooral zaak om het product naar de havens te krijgen en geëxporteerd. Dat is nog niet zo gemakkelijk omdat niet voldoende transport, opslag en schepen voorhanden zijn. De bank verwacht dat de prijs op de korte termijn tot $425 per ton kan stijgen. Omgerekend €380. Op dit moment liggen de prijzen onder de €330 per ton.

Het manco zit niet alleen bij de verkopende partij, maar ook bij de kopers. Kunnen landen in bijvoorbeeld Afrika de steeds duurder wordende tarwe wel kopen? Wordt dit doorberekend, dan stijgt de inflatie alleen maar door en wordt voedsel voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Gesubsidieerde programma's voor bijvoorbeeld brood kosten de overheden in Afrika enorm veel geld.

Indiase export
Een ander land dat meer tarwe verwacht te exporteren is India. Het land heeft al vijf keer op rij een recordhoeveelheid granen geoogst maar het wordt nauwelijks geëxporteerd. India is vooral groot in de uitvoer van rijst, maar niet in tarwe. Analisten en handelaren in het land denken op korte termijn in te kunnen spelen op de vraag naar tarwe. Vorig jaar exporteerde het land 6,12 miljoen ton tarwe. Voor de eerste helft van dit jaar verwachten handelaren 4 miljoen ton uit te voeren.

Bangladesh, de Filipijnen, Zuid-Korea en Sri Lanka zijn de grootste belanghebbende voor Indiase tarwe, maar kopers verwachten meer interesse uit het Midden-Oosten en zien dat nu al gebeuren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden