Shutterstock

Nieuws Granen

Graanmarkt sorteert voor op oorlog in Oekraïne

22 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Rusland en Oekraïne zijn beiden agrarische grootmachten. De escalerende spanningen tussen de landen blijven dan ook niet zonder gevolgen voor de granenmarkt. Dat effect is al langer te merken en de recente ontwikkelingen voegen daar een nieuwe dimensie aan toe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de aandelenbeurzen een veer hebben gelaten na de toespraak van de Russische president Vladimir Poetin, laten de grondstofkoersen een ander beeld zien. Dat geldt voor olie en metalen, maar ook zeker voor de granen. Rusland en Oekraïne zijn gezamenlijk goed voor 29% van de tarwe-export, voor 19% van de maïsuitvoer en voor 80% van de zonnebloemolie-export ter wereld. Handelaren vrezen dat een militair conflict grote gevolgen heeft voor de wereldhandel in deze producten. Door gunstige omstandigheden kende vooral Oekraïne een goede graanoogst voor seizoen 2021/2022 en ook voor komend seizoen zijn de vooruitzichten gunstig. Maar om daarvan te profiteren, moeten de producten wel verscheept kunnen worden.

Schepen mijden Zwarte Zee
Persbureau Reuters meldt dat sommige kopers de Zwarte Zee al vermijden. Schepen worden naar andere havens gestuurd. Handelaren willen niet het risico lopen dat schepen grote vertragingen, of erger, oplopen door een militair conflict. Veel graan uit het Zwarte Zeegebied gaat naar kopers in het Midden-Oosten en Afrika. Die afnemers gaan mogelijk op zoek naar andere leveranciers en dat heeft effect op de wereldwijde beschikbaarheid van graan. Voor tarwe voorspelde het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bijvoorbeeld eerder deze maand al de kleinste voorraad in vijf jaar en die voorraadcijfers zijn inclusief de voorraden van Oekraïne en Rusland.

De graannoteringen op de belangrijkste beurzen zitten door de spanningen in Oekraïne in de lift. De Matif noteert op het moment van schrijven €279,50 per ton, een plus van ruim 2% ten opzichte van de slotkoers van maandag 21 februari. De Amerikaanse tarwenotering op de CBoT in Chicago is zelfs nog harder gestegen, met circa 2,5%. De maïsnoteringen laten soortgelijke stijgingen zien. Hoewel het Zwarte Zeegebied een relatief kleine speler is op het gebied van soja, wordt ook hiervan de prijs beïnvloed. Maar met een plus van ruim 1,5% op de CBoT is de stijging wel minder sterk.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden