Shutterstock

Nieuws Suiker

Nordzucker op weg naar einde van bietencampagne

2 Februari 2022 - Kimberly Bakker

De laatste loodjes in de bietencampagne van Nordzucker zijn aangebroken. Vlak voor het einde van afgelopen jaar werd de campagne in Litouwen en Finland afgerond. Medio januari waren Polen en Slowakije aan de beurt en in Duitsland werden de laatste bieten afgelopen week verwerkt. De campagnes in Zweden en Denemarken eindigen binnen afzienbare tijd ook. De resultaten zijn bovengemiddeld goed.

De bietencampagne van de op één na grootste suikerfabriek van Europa duurde 122 dagen. In die periode is ongeveer 17 miljoen ton suikerbieten verwerkt, waarvan 184.000 ton biologisch geteelde bieten. "Voldoende en goed verdeelde regenval in de zomer in bijna alle Europese teeltregio's heeft gezorgd voor bovengemiddelde bieten- en suikeropbrengsten", aldus Nordzucker in een persbericht. Duitsland kende daarbij een van de hoogste opbrengsten ooit, met een gemiddelde van bijna 80 ton bieten per hectare. Het vijfjarig gemiddelde ligt op 73 ton. Het suikergehalte lag bij onze oosterburen op 18%.

Eerder meldde Cosun Beet Company ook al tevreden te zijn met de bietencampagne van 2021. "Met een gemiddelde van ruim 56.000 ton bieten per dag was het een goede campagne. Het is de eerste keer dat de gemiddelde verwerkingscapaciteit boven de 56.000 ton is uitgekomen", zo schreef de organisatie twee weken geleden. In Nederland lag de wortelopbrengst op 82,2 ton per hectare, met 16,7% suiker. Daarmee ligt het suikergehalte 0,6% boven het niveau van vorig seizoen. Ook in Rusland, India en de Verenigde Staten wordt gesproken over goede opbrengsten.

Goede prijzen
"Naast deze goede opbrengsten, hebben ook de hogere suikerprijzen een positief effect op de bietenprijzen van de contracten met een variabel prijsmodel", stelt Nordzucker in het bericht. Deze contracten gaan de beste prijzen opleveren sinds het einde van het suikermarktregime en de prijzen liggen volgens de producent merkbaar hoger dan bij het vastprijsmodel. Op dit moment staat de suikernotering op de Liffe in Parijs op €444 per ton. Eén jaar geleden was dat in dezelfde periode €384 per ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden