De noteringen van tarwe deden op zowel de CBoT als de Matif vorige week een jas uit. De Amerikaanse beurs is vandaag gesloten maar de Matif laat een voorzichtig herstel zien. Heeft de mrtk vorige te week te heftig gereageerd?
De daling van de tarwenotering is voor een deel toe te schrijven aan het Wasde-rapport van 12 januari. Het is echter te eenvoudig de verliezen op de beurs daar volledig aan toe te schrijven. Zo blijkt uit de exportcijfers van de VS dat de uitvoer van tarwe van de oogst van 2021 lager is in vergelijking met vorig jaar. Daar kwam vorige week nog het areaal wintertarwe bij. Volgens de voorlopige cijfers van het USDA is 13.920.120 hectare wintertarwe gezaaid. Dat is met een groei van 2% ten opzichte van vorig jaar net iets boven waar de markt op rekende en het grootste areaal in vijf jaar. De berichten over droogte in delen van de Great Plains hebben daarbij nauwelijks vat op de markt.
Goede oogst op het zuidelijkhalfrond
In Argentinië is de tarweoogst afgerond volgens de Buenos Aires Grain Exchange (Bage). De voorlopige oogstprognose staat op 21,8 miljoen ton dat is 4,8 miljoen hoger dan vorig jaar. Dat komt voor een klein deel uit een groei in het areaal, maar vooral door een hogere opbrengst per hectare (22% boven de opbrengst van vorig jaar). Niet verwonderlijk dat kopers van tarwe door goede opbrengsten niet alleen in Argentinië maar ook bijvoorbeeld in Australië met belangstelling kijken naar de ontwikkelingen op het zuidelijk halfrond. Flinke daling van de kosten voor bulkvervoer speelt daarin ook een belangrijke rol. De Baltic Dry Index, de benchmark voor zeevracht van droge bulkgoederen, piekte in oktober 2021 op 5650 punten. Dat is inmiddels gezakt naar 1764 punten, een niveau dat in de buurt ligt van het meerjarige gemiddelde. Dat transport weer min of meer normaal geprijsd is, is af te lezen aan het koopgedrag. Het Algerijnse staatsagentschap voor graan kocht 600.000 ton tarwe via een internationale tender en naar verluidt is Frankrijk - dat logistiek zeer gunstig ligt voor transport naar Noord-Afrika - daarbij gepasseerd.
Voorzichtig herstel
De matige stemming op de internationale termijnbeurzen is ook merkbaar op de spotnoteringen in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Die lieten eveneens een daling zien. Waar in een aantal analyses makkelijk aan voorbij gegaan wordt, is het relatief beperkte aanbod van kwalitatief goede baktarwe. Dat speelt niet alleen in Europa, maar ook in Australië. Door regen net voor en tijdens de start van de oogst is volgens bronnen een relatief groot deel van de oogst niet af te zetten als baktarwe. De Europese exportcijfers geven overigens ook weinig reden tot somberen. Op basis van de douanegegevens is de EU in seizoen 2021/2022 tot nu toe netto exporteur van 14,5 miljoen ton graan. Ter vergelijking: een jaar eerder stond de teller over dezelfde periode op 8,8 miljoen ton. Het is daarom goed mogelijk dat door de markt iets te stevig is gereageerd en dat daarmee het dieptepunt voorlopig is bereikt. Dat is al een beetje te merken op de Matif vandaag. Tijdens het schrijven van dit artikel staat de tarweprijs op €264 per ton, een voorzichtig herstel van €0,50 ten opzichte van vorige week.