Droogte in Zuid-Amerika zorgt ervoor dat de markt voor korrelmaïs en sojabonen een opleving krijgen. Vooral de sojamarkt voelt sterk aan. Wat doet dit met de markt voor voergrondstoffen en op welke prijsniveaus mogen we de komende maanden rekenen?
Ook aan het begin van deze week blijft het weer in Zuid-Amerika de koppen nog bezighouden. Gerekend werd met een topoogst aan soja en korrelmaïs in Argentinië en Brazilië. Maar door droogte is het mooie er wel vanaf daar. In Argentinië is het aanhoudend droog, terwijl delen van Brazilië juist met overmatige neerslag te maken kregen. De regen die wel valt, komt waarschijnlijk te laat.
Droogte beheerst markt
Terwijl de Europese maïsmarkt het rustig aan heeft gedaan – en omschakelde naar het maartcontract in Parijs – voelde de CBoT sterker aan. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA komt deze week met zijn Wasde-rapport voor januari. Die moet richting geven wat betreft oogstvolumes, al is het de vraag in hoeverre de actuele situatie is meegenomen. Ook moeten de cijfers meer zeggen over de exportkansen voor Amerika. China heeft het vooralsnog erg rustig aan gedaan en in december weinig maïs en soja afgenomen. De markt in het eigen land is goed waardoor Amerikaanse verkopers hopen op een nieuwe koopgolf begin dit jaar. Dankzij feestdagen wordt er aan de start van 2022 veel geconsumeerd in China.
Ook in de VS wordt over droogte gesproken. Na een droog groeiseizoen verloopt ook de winter droog met harde wind en weinig neerslag (sneeuw). Cruciale vochtreserves worden zo te weinig aangevuld. Daarbij komen de torenhoge kunstmestprijzen die Amerikaanse akkerbouwers flink wat kopzorgen geven. Vooral maïs is hongerig naar stikstof en juist die is erg duur. De ratio in prijs tussen maïs en soja is nog nooit zo goed gevolgd als op dit moment.
Soja heeft macht
Sojabonen zijn op dit moment het beste jongetje van de klas wanneer we naar de drie grote commodities kijken. De voergrondstof heeft dan ook de macht om de andere grondstoffen mee omhoog te trekken in prijs. Zeker wanneer de Braziliaanse soja-oogst daadwerkelijk met 13 tot 14 miljoen ton afneemt – zoals analisten nu denken – dan is de impact op de wereldmarkt fors. Juist de Chinezen hadden gehoopt op Zuid-Amerika als bron van veel soja. Zij moeten straks misschien (wederom) bij de Amerikanen aankloppen wanneer Brazilië niet kan leveren.
De markt houdt begin deze week even zijn adem in. De cijfers van de 12e zijn van groot belang. Na een fikse stijging voor soja vrijdag, met de hoogste prijs in zeven maanden op de CBoT, is het nu wachten op nieuwe feiten.
Tarwe doet het rustig aan
Ondertussen doet de prijsvorming van tarwe het rustig aan. Mogelijk worden de opbrengstcijfers voor Australië opnieuw verhoogd. Nieuwe neerslag zorgt daarbij voor een verlaging van de kwaliteit, waardoor juist meer voertarwe beschikbaar komt en minder baktarwe. Voor de echt hoge kwaliteit tarwe, die toch al zeer schaars was, is dat lastig. Landen kopen momenteel weinig tarwe. Er worden wel tenders uitgeschreven maar kopen is er nauwelijks bij. Op de fysieke markt stijgt het prijspeil. Zeker voor tarwe met 12,5% eiwit.
Gevoed door soja – en in mindere mate door maïs – stijgen de voerprijzen naar schatting de komende weken verder. Veel hangt af van de Zuid-Amerikaanse cijfers. Kijken we naar de mengvoerprijsindicator voor A-brok en vleesvarkensbrok dan is een stijgende lijn te zien. Vooral bij die laatste.