Het weer in Zuid-Amerika, dat is volgens analisten een van de belangrijkste factoren achter de stijging van de graanprijzen in de afgelopen dagen. Maïs en soja staan noteren inmiddels de hoogste koersen in een paar maanden en dat is ook de Chinese overheid niet ontgaan.
Grote delen van Zuid-Amerika hebben te kampen met extreem droog en warm weer. Dit speelt vooral in het zuiden van Brazilië en delen van Argentinië, precies de regio's waar de meeste maïs en soja wordt geteeld. Volgens lokale bronnen zijn de gevolgen van droogtestress al te zien aan de gewassen. Daar komt de komende tijd geen verandering in want de weerberichten voorspellen ook deze week geen regen van betekenis. Onder experts bestaat de vrees dat het weer fenomeen La Niña voor een langdurige periode van extreme droogte kan zorgen. Dat zou flink in de opbrengsten hakken, zeker in de gebieden waar de gevolgen van droogtestress nu al zichtbaar zijn.
China's productiedoelen
China, dat nu voor een belangrijk deel afhankelijk is van de import van onder meer soja uit Noord- en Zuid-Amerika, ziet ondertussen het voorzien in voldoende graan als één van de belangrijkste doelen voor het komende jaar. Dat maakte Xi Jinping afgelopen weekend bekend tijdens de jaarlijkse conferentie voor de plattelandsontwikkeling. Daartoe wil het land de maïsproductie ten minste gelijk houden aan vorig jaar en de sojaproductie fors uitbreiden. "Het beschermen van een veilige graanvoorziening en bescherming van onze agrarische en aanverwante sectoren is topprioriteit", liet Tang Renjian, de Chinese landbouwminister optekenen in het aan de communistische partij gelieerde Dagblad van het Volk. "De afdelingen voor landbouw moeten zich tot het uiterste inspannen voor de graanproductie, met de houding als in een strijd op leven of dood."
Voedselzekerheid is voor de overheid van het land met de grootste bevolking ter wereld een speerpunt in het beleid. De sterk teruggelopen opbrengst van soja - onder andere omdat boeren liever maïs telen vanwege een hoger rendement - afgelopen seizoen past niet in die strategie. Ook het zaaien van wintertarwe verliep in oktober niet volgens plan. Door overvloedige neerslag liep het zaaien vertraging op en waar het wel lukte de tarwe op tijd in de grond te krijgen, zorgde de vochtige omstandigheden voor een relatief hoge ziektedruk. Het Chinese ministerie van Landbouw wil de productie van graan stabiel houden en maakt topprioriteit van de teelt van oliehoudende gewassen. Naast soja let de overheid extra op de ontwikkelingen rond de teelt van koolzaad en pinda's.
Nieuwe markt voor Rusland?
De in Zwitserland gevestigde graanhandelaar Solaris, die een belangrijke speler is in de handel van Russisch tarwe, heeft er vertrouwen in dat China in de toekomst een grote koper wordt van tarwe uit Rusland, zo liet het bedrijf aan Reuters weten. "China is een strategische markt waar we gericht op inzetten voor de export van Russische tarwe en Solaris vertrouwt erop dat China binnenkort ook daadwerkelijk een belangrijke afnemer zal zijn", aldus Josh Martin directeur van Solaris aan Reuters weten. "Solaris heeft altijd de focus gehad op het uitbreiden van de traditionele afzetmarkten voor Russische tarwe zoals Turkije, Soedan, Tanzania en Egypte alsook het openen van nieuwe markten, zoals recent gedaan met Algerije en Pakistan.