Donderdag 9 december verscheen het maandelijkse World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde) van het Amerikaanse landbouwministerie USDA. Vooral tarwe bevond zich in de vuurlinie. Wat doet dit met de koersen en zit een opwaartse prijsbeweging er nog wel in?
De medewerkers van het USDA verhogen in hun laatste rapport van 2021 de wereldwijde tarweoogst met 2,7 miljoen ton tot 778,89 miljoen ton. Australië krijgt met 2,5 miljoen ton een flinke plus, mede omdat het USDA voorheen vrij conservatief was met hun inschatting. De EU krijgt er 300.000 ton bij en Rusland een miljoen ton. Ook de oogst van Canada wordt verhoogd (650.000 ton). Argentinië blijft ongewijzigd. De eindvoorraad wereldwijd is door de Amerikanen met 2,4 miljoen ton verhoogd. Dit volume van 278,18 miljoen ton komt flink hoger uit dan waar de markt rekening mee hield.
Maïs en soja ongemoeid
Het is vooral tarwe die klappen krijgt. Maïs en soja in de VS laat het rapport ongemoeid. Dat wordt bearish opgevat omdat de markt verwachtingen had dat meer maïs voor de ethanolproductie gebruikt gaat worden. Het USDA wil daar (nog) niet in mee. Voorafgaand aan het rapport was juist om die reden veel optimisme te bespeuren. Reden voor de terughoudendheid moet gezocht worden bij de economische impact van de nieuwe coronavariant omikron.
De CBoT-termijnmarkt sloot iets hoger voor zowel maïs en soja, ondanks de inslag van het nieuws. Tarwe noteerde wederom fors lager en daalde van $290,73 per ton op woensdag naar $284,21.
De Matif is sinds vrijdag 3 december bezig aan een dalende tendens. Vooral het decembercontract – dat vandaag (10 december) expireert – moet inleveren en sloot donderdag op €277 per ton met een minimale omzet. Het maartcontract bevindt zich nog nipt boven de €290. Het is maar de vraag of het dit prijspeil kan behouden voor de handelsweek eindigt.
Minder tarwe-export
De Amerikaanse tarwe-export is voor het huidig seizoen met 20 miljoen bushel verlaagd. Vooral omdat minder harde zomertarwe wordt uitgevoerd. Het exportniveau komt naar verwachting op het laagste niveau sinds 2015 uit. Exportdata toont aan dat afgelopen maand 20% minder tarwe werd uitgevoerd en in oktober zelfs 30% minder, ten opzichte van een jaar eerder.
Een recordbrekende prijsrally op de tarwemarkt in november werd grotendeels gebouwd op een tegenvallende oogst op het zuidelijk halfrond. Met name door neerslag in Australië, maar ook droogte in Argentinië. De situatie ziet er weer beter uit en daar betaalt de markt nu de prijs voor. De graanoogst vordert gestaag in Australië. Akkerbouwers hebben op veel plekken nog steeds te maken met de naweeën van de enorme regenval. Lokaal valt opnieuw regen, waardoor de maaidorsers halt moeten houden.
Stand gewassen goed
In de VS wordt gesproken over een verbeterde vochtsituatie voor de tarwegewassen in de Plains als gevolg van regen- en sneeuwval. Samen met een toegenomen tarweareaal levert dat meer bearish signalen op. Ook in de EU staan de gewassen er goed voor en kunnen we rekenen op een kleine plus in het areaal. Tarwe in de Zwarte Zee-regio staat er minder goed voor, al wisselt dit per regio. De winter heeft inmiddels zijn intreden gedaan en het is nu wachten hoe de granen in het voorjaar onder de sneeuw tevoorschijn komen.
Tot die tijd is er een goede kans dat de granenmarkt beïnvloed wordt door de huidige marktstemming van een grotere oogst op het zuidelijk halfrond, gestegen areaal en goede uitgangspositie van het gewas. Het is dan pas maart of april 2022 wanneer een significante wijziging plaats kan vinden en de koers naar boven beweegt. Het tegenovergestelde is ook goed mogelijk wanneer een strenge winter geen roet in het eten gooit en het voorjaar voorspoedig verloopt.