Al maanden spreken we van een grondstoffenrally. Die lijkt nu enigszins te bedaren. De introductie van de omikronvariant van het coronavirus speelt daar een grote rol in. Zo daalden de olieprijzen en cacaoprijzen naar het laagste niveau sinds juli. Ook sojabonen, tarwe, suiker en koffie ging omlaag. Een overzicht.
De introductie van de omikronvariant van het coronavirus, die afkomstig is uit Zuid-Afrika, leidde afgelopen week tot behoorlijk wat onrust op de wereldwijde grondstoffenmarkten. "Deze variant vormt wereldwijd een groot risico. Vooral met het oog op de niet eerder geziene hoeveelheid mutaties", stelde de Wereldgezondheidsorganisatie op maandag 29 november. Dat nieuws had direct effect. De aandelenbeurzen openden fors lager en de grondstoffenrally kwam tijdelijk op een laag pitje te staan.
Neerwaartse bewegingen
Op de CBoT in Chicago liet de notering voor sojabonen afgelopen week een daling zien. Vrijdag 26 november zakte de prijs terug naar $12,52 per bushel. Eerder die week stond de notering nog op $12,73 per bushel. En eind september werd nog $12,77 per bushel genoteerd. Inmiddels staat de notering rond de $12,44 per bushel. Sojaolie werd vorige week 0,8% goedkoper. Ook de tarwenotering ging omlaag door de onzekerheden die de omikronvariant met zich meebrengt. Het tarwecontract voor maart daalde naar $8,40 per bushel. Dinsdag 23 november stond de CBoT-notering voor tarwe nog op $8,56 per bushel. Tarwe stond vrijdag 3 december op $7,94 per bushel. Van herstel is dus nog geen sprake geweest.
De olieprijzen daalden – na het opduiken van de virusvariant – tot het laagste dagelijkse niveau sinds juli. Op woensdag 24 november stond de notering voor Brent-olie op $82,26 per vat. Dat was een paar dagen later (op vrijdag 26 november) $72,89 per vat. Analisten zijn bang dat de huidige productieniveaus voor een overschot kunnen zorgen, wat de olieprijzen onder druk kan zetten. Andere handelaren houden er rekening mee dat het internationale (lucht)passagiersvervoer hieronder te lijden krijgt en dat zodoende de vraag naar brandstoffen afneemt. Begin december heeft de markt zich nog niet hersteld. De notering sloot vrijdag 3 december om $71,14 per vat.
De contracten voor zowel ruwe suiker als witte suiker gingen eveneens onderuit. Voor de contracten ruwe suiker – met levering in maart – werd een min van 2,8% genoteerd, tot $0,19 per pond op vrijdag 26 november. Eerder die week werd nog het hoogste niveau in ruim vier jaar bereikt, namelijk $0,21 per pond. De futures voor witte suiker daalden diezelfde week naar het laagste punt sinds oktober en kwamen vrijdag 26 november uit op $501,40 per ton. Een afname van 1,9% ten opzichte van een paar dagen eerder.
De koffiefutures – zowel Arabica als Robusta – bereikten een paar weken terug het hoogste niveau in tien jaar tijd. Dat was van korte duur; daar zorgde de introductie van de omikronvariant voor. De Arabica-notering daalde met iets meer dan 1% naar $5,38 per kilo. Vrijdag 3 december sloot de notering op $5,38 per kilo. Robusta daalde van $2,33 per kilo naar $2,31 per kilo. Die notering staat vandaag de dag op $2,39 per kilo en is dus als een van de weinige grondstoffen weer opgeklommen. Het tekort aan Robusta-bonen vanuit Vietnam ligt daaraan ten grondslag. Al had koffie sowieso wel iets minder te lijden onder de introductie van de omikronvariant.
Cacao daalde op vrijdag 26 november naar het laagste niveau sinds juli. Dinsdag 23 november stond de notering op de Intercontinental Exchange (ICE) op $2.292 per ton. Aan het einde van diezelfde week was daar nog 'slechts' $2.166 per ton van over. Een daling van bijna 6%. Op de cacaomarkt kwam de introductie van de omikronvariant wel als donderslag bij heldere hemel. De vraag was immers net weer iets opgeleefd. Diverse analisten verwachten nu dat er een groter overaanbod is aan het einde van het seizoen.
Onzekerheid houdt aan
Inmiddels is duidelijk dat de ziekteverschijnselen van de omikronvariant minder heftig zijn dan die van de deltavariant. Toch heeft dat – zoals hierboven ook te lezen valt – nog niet voor veel herstel van de prijzen gezorgd. Kopers, verkopers en andere partijen zijn afwachtend. In veel landen zijn de maatregelen om het virus in te perken weer opgeschroefd en dat heeft invloed op de bestedingen van consumenten. De vraag is of de feestdagen daar verandering in kunnen brengen.