Agrifoto

Inside Granen

Wintergraan in Europa goed uit de startblokken

27 Oktober 2021 - Jeannet Pennings

Gunstige weersomstandigheden dit najaar in de meeste delen van Europa zorgen voor een goede start van de wintergranen. Op enkele plekken is het zaaien iets vertraagd, maar over het algemeen is het zaad tot nu toe tijdig en onder gunstige omstandigheden de grond in gegaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het Europese MARS-bulletin van oktober verloopt het zaaien van de wintergranen zonder noemenswaardige obstakels. De zaaicampagne is in heel Europa onder gunstige omstandigheden begonnen. In het noorden van Europa zijn telers wel iets later gestart met zaaien door vertraging in de oogst van de zomergewassen. De omstandigheden in september waren echter gunstig.

In de Baltische staten is de klus eind september voltooid. Er is in een optimale periode gezaaid onder gunstige omstandigheden wat de opkomst ten goede komt. Hetzelfde geldt voor Zweden en Denemarken, waar een droge septembermaand en regenval in oktober de seinen op groen zetten. In Finland kon de vertraagde start worden ingelopen en was de opkomst bevredigend. Een vergelijkbaar beeld is te zien in Ierland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Lichte vertraging in Benelux
België, Nederland en Luxemburg hadden te maken met een relatief warme en zonnige septembermaand en kampten met natte omstandigheden in de eerste helft van oktober. Dit had wisselende gevolgen voor het zaaien van de wintergranen. Op de leem- en kleigronden was de regen meer dan welkom om de harde en droge gronden zachter te maken.

Het zorgde wel voor wat vertraging in zaaiwerkzaamheden, maar in vergelijking met voorgaande jaren mag het geen naam hebben. Afgelopen jaren bemoeilijkte regenval het zaaien van wintergraan. In 2020 zorgde een relatief warme start van de winter er bovendien voor dat de graangewassen bijna niet waren afgehard. Het effect daarvan was wisselend, maar over het algemeen kwamen de granen goed de winter door.

Gunstige uitgangspositie
Komende maanden moet blijken hoe de kaarten dit jaar geschud zijn. Duidelijk is wel dat de uitgangspositie een stuk beter is. Ook in Frankrijk en Polen wordt onder goede omstandigheden gezaaid en is de voortgang in lijn met het vijfjarig gemiddelde. In Polen kunnen de lagere temperaturen in oktober wel een negatief effect hebben op laat gezaaide tarwe.

In andere Oost-Europese landen waren de zaaiomstandigheden wisselend, met hier en daar een mindere opkomst tot gevolg. In het zuiden van Europa moet de piek nog komen, maar ook daar zorgt het weer doorgaans voor een goede bodemconditie en gunstige zaaiomstandigheden.

Uitbreiding van het areaal?
Gezien de hoge tarweprijs ligt uitbreiding van het Europese tarweareaal voor de hand. Al geldt dat zeker niet voor alle landen in Europa. In de Zwarte Zee-regio zetten teeltonzekerheden een rem op het areaal. In West-Europa is sprake van schaarste in het beschikbare zaad. Handelaren verwachten echter niet dat dit tekorten oplevert en houden rekening met areaaluitbreiding.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden