Het Amerikaanse landbouwministerie heeft de oogstprognose voor soja en maïs licht naar boven bijgesteld in de oktober editie van het Wasde-rapport. De markt hield hier volgens verschillende analisten al rekening mee. Alleen de sojavoorraad doet de wenkbrauwen fronsen. Bij tarwe is de verwachting juist dat de voorraad krimpt. Wat betekent dat voor de prijsontwikkeling?
Voor tarwe verwacht het USDA dat de eindvoorraad kleiner uitvalt dan in het vorige Wasde-rapport. De wereldtarweproductie valt 8,6 miljoen ton lager uit en komt op 1.064,2 miljoen ton. De eindvoorraad tarwe wordt op 277,2 miljoen ton geschat. Dat is 6 miljoen ton lager dan in september en het de kleinste voorraad sinds 2016-17.
Focus op soja en maïs
Met de oogst van soja en maïs in volle gang in de VS ligt de focus van veel analisten op deze gewassen. De sojaoogst wordt in de VS geschat op 4.400 miljoen bushel (119 miljoen ton), 74 miljoen bushel (2 miljoen ton) boven de septemberverwachting door hogere opbrengsten. Vooral door de grotere productie en een hogere beginvoorraad is de eindvoorraad soja met 135 bushel (3,7 miljoen ton) naar boven bijgesteld naar 320 miljoen bushel (8,7 miljoen ton).
Volgens verschillende analisten schat het USDA de opbrengsten en de voorraden wel erg hoog in, maar is dat te rechtvaardigen door de terughoudende positie van China op het moment. China lijkt af te wachten in de hoop dat de prijzen dalen. Areaalontwikkeling en het verloop van het groeiseizoen in Zuid-Amerika zal daarbij de trend verder in het seizoen bepalen. Een voorzichtige daling van de sojaprijs is al ingezet op de CBoT.
De maïsproductie wordt door het USDA op 15.019 miljoen bushel (320 miljoen ton) geschat. Dat is 23 miljoen bushel (0,6 miljoen ton) meer dan vorige maand. De wereldwijde maïsproductie blijft vrijwel onveranderd. De opbrengsten in de EU en Canada vallen iets hoger uit, terwijl in Rusland en Oekraïne de opbrengsten wat tegenvallen.