Shutterstock

Inside Granen & grondstof

Deze 3 grondstoffen gaan momenteel door het dak

27 September 2021 - Niels van der Boom

De mondiale agrarische markten kennen enkele bijzondere uitschieters op dit moment. Prijzen bevinden zich op historisch hoge niveaus. Het gaat om bijvoorbeeld kunstmest, suiker en koolzaad. Verschillende oorzaken liggen hieraan ten grondslag. We zetten er 3 op een rij.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Europa heeft een prijsstijging voor gas kunstmestproducenten in het nauw gebracht. Als we de analisten mogen geloven, is de top nog lang niet bereikt. Vooral in het Verenigd Koninkrijk rommelt het hierdoor, doordat CF Industries besloot zijn kunstmestfabrieken te sluiten. In Nederland heeft Yara bekendgemaakt de productie van ammonium met 40% te reduceren als direct gevolg van de hoge gasprijzen.

Hoe verder
Boeren hebben op dit moment weinig behoefte aan kunstmest. Normaal gesproken wordt in deze periode gebruikgemaakt van voorverkoopregelingen. Gezien het prijsniveau en de onzekerheid gebeurt dat dit najaar minder. Pas volgend voorjaar worden de stijgingen echt gevoeld. De hoge energieprijzen zijn vooral nadelig voor het bewaarseizoen.

Suiker: prijsniveau kan verder stijgen
De Britse suikertermijnmarkt Liffe heeft zijn hoogste prijsniveau sinds 2017 bereikt. Een ton witte geraffineerde suiker wordt voor niveaus boven de $500 per ton verhandeld. Omgerekend is dat zo'n €430. Of bietentelers hiervan kunnen profiteren, hangt af van het verkoopbeleid bij de verwerkers; Cosun Beet Company in dit geval. Hebben zij vroegtijdig veel vastgelegd of zijn ze terughoudend geweest. De hogere prijzen worden vooral gevoed door Brazilië en India, waar minder rietsuiker wordt geproduceerd. In een stijgende markt zijn verkopers terughoudend om zaken te doen, wat de prijs verder opschroeft.

Hoe verder
Naar verwachting neemt de Indiase export verder af, wat het internationaal prijsniveau steunt. In de EU wordt afgestevend op een gemiddelde bietenoogst bij een areaal dat nog altijd onder het meerjarig niveau ligt. In het laatste Mars-rapport bleef de bietenopbrengst van gemiddeld 75 ton/ha ongewijzigd voor de EU 27 plus het VK. Gezien het hoge prijsniveau voor granen en koolzaad stijgt het bietenareaal komend seizoen niet in Europa. Daarvoor zijn de teeltuitdagingen te groot geworden.

Koolzaad: plantaardige oliemarkt ijzersterk
Het novembercontract op de Matif in Parijs bereikte vrijdag 24 september een slotkoers van €619,50 per ton. Niet eerder was dat het geval in de historie van de koers. Een kleine Canadese koolzaadoogst in combinatie met enorm veel vraag naar plantaardige oliën zorgt voor een aanhoudend opdrijvend effect bij oliezaden. Als gevolg hebben Europese akkerbouwers deze nazomer meer koolzaad ingezaaid, al werd dat eind augustus door regenval wel bemoeilijkt. Voldoende vocht heeft voor een goede start gezorgd.

Hoe verder?
Australië stevent opnieuw af op een prima graanoogst dit seizoen. Die start eind november of begin december. Ook de oogst van koolzaad staat er momenteel goed voor. Dat is vooral goed nieuws voor landen in Azië en dan met name China. De politieke relatie tussen beide landen is precair op zijn zachtst gezegd, maar een tekort aan grondstoffen en torenhoge prijzen laten dat wel veranderen. Zo shopt China inmiddels tarwe 'down under'. Ook voor koolzaad is het een belangrijke bestemming. Tot de nieuwe Australische oogst op de wereldmarkt komt blijft de markt voor koolzaad waarschijnlijk ongekend hoog in prijs.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden