Het stof na publicatie van de augustus-editie van Amerikaanse WASDE-rapport is nog niet neergedaald of er volgen meer signalen van tegenvallende tarweoogsten. De Russische graanexport loopt ver achter vergeleken en Kazachstan verwacht dat de graanoogst bijna een kwart kleiner uitvalt.
Rusland heeft in de periode 1 tot en met 18 augustus 2 miljoen ton tarwe geëxporteerd volgens marktbureau SovEcon. Trekken we die lijn door, dan koerst Rusland af op een totale export in augustus van 3,4 miljoen ton. Dat is significant lager dan de afgelopen jaren toen er circa 4,7 à 4,8 miljoen ton in augustus werd geëxporteerd en ook minder dan waar veel handelaren vanuit gingen.
Droogte treft Centraal-Azië
Ook Kazachstan heeft een flinke tegenvaller te verwerken. Het land maakte vandaag (woensdag 18 augustus) bekend dat de graanoogst waarschijnlijk op 15,3 miljoen ton uitkomt. Dat is 24% lager ten opzichte van de vorige prognose. Droogte heeft de belangrijke graanregio's van het land hard getroffen vertelde de minister van landbouw, Yerbol Karashokeyev tijdens een kabinetsvergadering. Volgens minister-president Askar Mamin gaat Kazachstan circa 6,5 tot 7 miljoen graan exporteren. Afgelopen seizoen was dat 8 miljoen ton.
Door de tegenvallende oogst heeft Kazachstan besloten de export van rogge te verbieden en de uitvoer van tarwe en gerst voor de voerproductie voor de komende 6 maanden te beperken. Kazachstan export een deel van de oogst naar buurlanden Iran en Afghanistan. Ook via de havens aan de Zwarte Zee wordt een belangrijk deel afgezet. Niet onbelangrijk daarbij is dat Kazachstan als GOS-land in een douane-unie zit met Rusland, maar dat de export van Kazachs graan via Russische havens is vrijgesteld van de exportheffing.
Spil in de regio
Kazachstan is de grootste de grootste graanproducent van Centraal Azië en is qua volume van de tarweproductie vergelijkbaar met het Verenigd Koninkrijk. De oogst is nog maar net begonnen in het land en er is van 10% van het areaal circa 1,5 miljoen ton graan gedorst.
De voormalige Sovjetrepubliek onderhoudt nog steeds nauwe banden met Rusland. De vraag en aanbod in Kazachstan heeft volgens experts grote invloed op de Russische regio's in Siberië en de Oeral, gebieden die eveneens hard getroffen zijn daar de droogte.