De opbrengst van oliehoudende zaden in de EU neemt toe in 2021 ten opzichte van een jaar eerder. De opbrengst van sojabonen en zonnebloempitten lijkt zelfs records te breken. Ook de koolzaadoogst valt groter uit dan de afgelopen 2 jaar.
De totale oogst van oliehoudende zaden wordt door de Europese Commissie geschat op 30,6 miljoen ton. Dat is 11% meer dan in het tegenvallende jaar 2020. De opbrengst die dit jaar wordt voorspeld, blijft nog wel 1% onder het langjarige gemiddelde.
Koolzaad is en blijft in deze categorie nog steeds het belangrijkste gewas in de EU. Het areaal is met 3% gegroeid. De opbrengst is ten opzichte van de vorige prognose met 1,5% verlaagd vanwege tegenvallende ontwikkeling van het gewas en komt uit op 3,18 ton per hectare. Dat is nog altijd 2% boven de opbrengst van vorig jaar en 4% boven het meerjarige gemiddelde. De totale opbrengst in de 27 EU lidstaten wordt geschat op 16,9 miljoen ton.
Record opbrengsten
De zonnebloemen stijgen het meest fors.. De oogst wordt geraamd op een record opbrengst van 10,8 miljoen ton, bijna een kwart hoger dan de opbrengst een jaar eerder en dat terwijl het areaal nauwelijks is uitgebreid ten opzichte van vorig jaar. Ook soja opbrengst ligt op koers voor een record opbrengst van 2,9 miljoen ton. Het areaal is met 3% gegroeid en de hectareopbrengst wordt circa 8% boven het meerjarige gemiddelde geschat.
De goede opbrengstverwachtingen, gekoppeld aan stijgende prijzen voor plantaardige oliën, maakt de teelt voor de akkerbouwers bedrijfseconomisch aantrekkelijk. In het licht van de Europese Green Deal en de nationale invulling van het nieuwe GLB liggen er kansen voor deze gewassen op het gebied van klimaatbescherming en eco-regelingen. Dan is het wel zaak dat de huidige relatief hoge prijzen en goede opbrengsten geen incident zijn maar meer structureel van aard.