Het Deutsche Bauernverband (DBV) schat de gemiddelde graanoogst in Duitsland voor dit seizoen net onder het 5-jarige gemiddelde. De Duitse boeren zijn minder optimistisch over de opbrengsten dan bijvoorbeeld het JRC MARS instituut en het USDA, die juist bovengemiddelde opbrengsten verwachten.
DBV schat de totale Duitse graanoogst op 45,4 miljoen ton, zo maakte de organisatie gisteren (woensdag 8 juli) bekend op basis van de gegevens van de 18 regionale afdelingen. De opbrengst ligt net onder het 5-jarige gemiddelde dat op 45,6 miljoen ton staat. De oogst van 2021 komt wel 5% hoger uit dan die van 2020 toen het totaal op 43,2 miljoen ton uit kwam.
Grote verschillen
"We verwachten een gemiddelde oogst met regionale verschillen", zegt Joachim Rukwied, voorzitter van DBV, in het bericht. "Na een warme periode is de situatie in veel regio's verbeterd door de regen van de afgelopen weken. In Noordoost-Duitsland heeft de hitte echter al voor schade aan de gewassen gezorgd, waardoor de opbrengsten onder het langjarige gemiddelde liggen. In veel andere regio's worden behoorlijke opbrengsten verwacht. De gewassen staat er over het algemeen goed op. Maar het verdere verloop van de zomer is bepalend voor de opbrengsten".
Wintertarwe en wintergerst blijven met respectievelijk 2,83 miljoen en 1,25 miljoen hectare veruit de grootste akkerbouwgewassen. Het koolzaadareaal is 991.500 hectare. Dat is een kleine groei ten opzichte van vorig jaar, maar nog altijd 250.000 hectare onder het langjarige gemiddelde. Net als in België en Nederland is het areaal zomergraan ook in Duitsland afgenomen. De Duitsers hebben 36% minder zomertarwe gezaaid ten opzichte van vorig jaar en 17% minder zomergerst.
Haver wint aan populariteit bij onze oosterburen en daarvan is 16% meer gezaaid. Volgens DBV komt die uitbreiding door extra vraag vanuit de levensmiddelenindustrie naar de grondstof voor havermelk en aanverwante producten. Ondanks de uitbreiding in het areaal verwacht DBV dat er voor haver nog ruimte is voor een hogere prijs.