De doelstellingen van de Europese Commissie om de impact op het milieu van de landbouw te reduceren kunnen desastreus uitpakken voor de opbrengsten van gewassen. Daarvoor waarschuwt de Europese koepel van graan- en oliehoudende zadenhandelaren Coceral.
De EU kan in een paar jaar veranderen van een netto-exporteur van graan naar netto-importeur. De kritiek van Coceral is vooral gericht op de Farm to Fork-strategie. De Europese Commissie pleit daarin onder andere voor een uitbreiding van het biologische landbouwareaal van de huidige 8% naar 25% en een reductie van 50% in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Deze doelstellingen konden al op flinke kritiek rekenen vanuit de agrarische sector.
Probleem verplaatsen
Door de vergroeningsmaatregelen komt de tarweproductie in die EU in 2030 uit op circa 109 miljoen ton volgens Coceral. Ter vergelijking: de oogst van dit jaar wordt geraamd op 128 miljoen ton. Ook wordt de EU nog afhankelijker van buitenlandse partijen voor de behoefte naar koolzaad. In 2030 moet de koolzaadimport potentieel worden vergroot naar 10 miljoen ton in 2030. Dat is dit jaar circa 6 miljoen ton volgens Coceral.
Het risico bestaat dat de agrarische markten ernstig verstoord raken door de Farm to Fork-strategie, vindt Coceral. Bovendien worden milieueffecten door het EU beleid vooral verplaatst naar andere delen van de wereld. De impact van de groene ambities van de Commissie moet volgens Coceral breder en gedetailleerder worden uitgewerkt.