De tarwe staat er in de EU goed op. Dat stellen de analisten van het van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) in de gisteren (donderdag 10 juni) WASDE rapport. De verwachtingen voor tarwe wijken daarmee niet veel af van de mei editie van het WASDE rapport. Voor maïs en soja bevat het rapport wel enkele verrassingen. Hoe reageren de markten daar op?
De beschikbare tarwe voor het seizoen 2021/2022 is in het WASDE rapport met 4,3 miljoen ton naar boven bijgesteld naar een verwachting van 1.087,9 miljoen ton. De tarweoogst wordt door de analisten van het USDA ingeschat op een record van 794,4 miljoen ton. Vooral in de EU, Rusland en Oekraïne er beter op dan eerder gedacht. Voor de EU is de oogstraming verhoogd met 3,5 miljoen ton naar 137,5 miljoen ton door gunstige weersomstandigheden (regen) in grote delen van Noord- en Centraal-Europa. Vooral de tarwe in Duitsland, Frankrijk en Roemenië heeft daarvan geprofiteerd.
Goede omstandigheden en groter areaal
De Russische tarweproductie wordt 1 miljoen ton hoger ingeschat op een recordoogst van 86 miljoen ton. Door neerslag in de lente in het westen van het land gaat men in het WASDE rapport uit van hoger hectareopbrengsten. De opbrengsten van zomertarwe komen ook hoger uit, vooral vanwege een uitbreiding van het areaal. Voor Oekraïne wordt een oogst van 29,5 miljoen ton voorspeld. Dat is 0,5 miljoen ton meer dan in het vorige WASDE rapport.
Het tarweverbruik komt naar verwachting dit seizoen uit op 791,1 ton eveneens een record. Vooral voor veevoer en overige toepassingen wordt meer vraag naar tarwe verwacht. De wereld eindvoorraad voor tarwe wordt ingeschat op 296,8 miljoen ton. China heeft daarvan 48% in handen. Voor de tarwemarkt verschaft het WASDE rapport weinig nieuwe inzichten en zijn de verwachtingen redelijk in lijn waar de meeste analisten al vanuit gingen.
De gerstopbrengsten in de EU worden hoger ingeschat. Goede opbrengstverwachtingen in Duitsland en Frankrijk maken de minder vooruitzichten voor de gerst in Spanje meer dan goed. Door de hogere opbrengsten wordt verwacht dat de EU meer gerst naar China exporteert.
Koolzaad doet het goed
De productie en voorraad van oliehoudende zaden komen in het rapport van deze maand hoger uit dan in de mei-uitgave van het WASDE rapport. De productieverwachting is met 0,6 miljoen ton verhoogd en komt uit op 632,9 miljoen ton. Door een koele lente met voldoende neerslag vooral in mei heeft het koolzaad in met name Frankrijk, Duitsland en Polen goed gedaan. De Australische opbrengsten zijn naar boven bijgesteld door grotere areaal en hogere opbrengsten.
Voor soja wordt de eindvoorraad 1,5 miljoen ton hoger ingeschat en komt uit op 92,6 miljoen ton. Dit komt door hogere beginvoorraden in de VS en Brazilië. De Braziliaanse oogst van seizoen 2020/2021 is 1 miljoen hoger dan eerder verwacht en komt uit op 137 miljoen ton. Vooral in de regio Mato Grosso do Sul vielen de opbrengsten hoger uit. Het rapport is daarmee volgens verschillende analisten bearish voor de soja markt. Dat is ook te zien aan de notering op de CBoT die na publicatie van het WASDE rapport ligt zakte.
Maïs blijft gevraagd
De Amerikaanse maïs beginvoorraad voor het seizoen 2021/2022 valt 150 miljoen buhsel (3,8 miljoen ton) lager uit dan in het vorige WASDE rapport. De ethanolproductie en het verbruik in brandstoffen is weer zo goed als terug op het niveau van voor de coronacrisis. Daardoor valt het verbruik van de oude oogst 75 miljoen buhsel (1,9 miljoen ton) hoger uit.
De export loop ook beter dan verwacht en komt 75 miljoen buhsel (1,9 miljoen ton) hoger uit. De hoge maïsprijzen blijken nauwelijks een belemmering voor de export te vormen, zo blijkt uit Amerikaanse de douanegegevens. De flinke vraag naar maïs versterkt het goede sentiment op de beurs volgens analisten.