Agrifoto

Inside Granen

Prijs gerst streeft tarwe voorbij

26 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De tarweprijs op de Amerikaanse CBoT en Franse Matif staat de laatste weken onder druk. De Nederlandse noteringen van bijvoorbeeld Groningen en Rotterdam laten een veel minder scherpe daling of zelfs een stabiele tarweprijs zien. En misschien nog wel opvallender is dat de gerstprijs beter stand houdt dan de tarweprijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de gerst duurder is dan tarwe, is vrij uitzonderlijk maar het gebeurt weleens vaker. De laatste keer was in januari 2019. Voor het eerst sindsdien staat gerst hoger genoteerd dan (voer)tarwe in de notering van Rotterdam met respectievelijk €256 en €253 per ton. En ook op de beurzen van Groningen en Middenmeer trekken de gerstnotering steeds meer naar de tarwenoteringen.

Alternatief in voer
Een verklaring dat gerst prijs vaster is dan tarwe, is moeilijk te geven. Maar er zijn wel een aantal factoren die een rol spelen. Zo zijn de maïs en soja(meel) relatief duur en harder gestegen dan tarwe en gerst. Maïs en soja zijn belangrijke grondstoffen voor veevoer en afnemers/ voerfabrikanten zoeken goedkopere alternatieven. Dat kan tarwe zijn, maar ook gerst is uitermate geschikt voor het gebruik in voer. Dit speelt niet alleen in Europa.

Internationaal is gerst ook gevraagd. De totale gerst export van de EU ligt tot en met maart op circa 8,4 miljoen ton. Dat is ongeveer 1,2 miljoen ton meer in vergelijking met het 5-jarige gemiddelde. Wat opvalt, is dat vooral China op het moment grote hoeveelheden Europese gerst importeert. Tot en met maart heeft het land al bijna 2,4 miljoen gerst geïmporteerd, zo blijkt uit de cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Vorig jaar was dat over dezelfde periode 966.750 ton en het 5-jarige gemiddelde ligt zelfs nog wat lager op 589.432 ton. Bij andere belangrijke bestemmingen, zoals Algerije, Iran en Brazilië is die stijging minder groot. Saoedi-Arabië de grootste afnemer heeft zelfs minder gerst geïmporteerd: 1,3 miljoen dit seizoen tegenover een 2,2 miljoen ton in het 5-jarige gemiddelde.

Bron: Eurostat
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden