Shutterstock

Inside Granen en Grondstof

Chinezen hamsteren nu al maïs van oogst 2021

19 Mei 2021 - Niels van der Boom

De koopwoede van China om het land te voorzien van voldoende voergrondstoffen strekt zich inmiddels uit over de nieuwe oogst. In totaal is al bijna 7 miljoen ton maïs gekocht, terwijl de Chinezen op korte termijn ook voergrondstoffen aankopen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een combinatie van een tegenvallende oogst in eigen land en de fors uitbreidende varkensstapel zorgt ervoor dat China alles koopt was los en vast zit als het om voergrondstoffen gaat. Een torenhoge maïsprijs zorgt er weer voor dat meer tarwe wordt gekocht – onder andere in de EU – om dit voercomponent te vervangen.

Koopgedrag houdt aan
In 3 tranches heeft China begin mei al ruim 3 miljoen ton korrelmaïs van de VS gekocht voor het komend exportseizoen, dat 1 september van start gaat. Daar kwam op 17 mei nog eens 1,7 miljoen ton bij. Het totaal voor seizoen 2021/22 komt daarmee op 6,8 miljoen ton te staan. De Amerikanen verwachten dat het land voor maïs blijft aankloppen komend seizoen. Zeker nu duidelijk is dat de Braziliaanse maïsoogst veel kleiner uitpakt dan eerder gedacht, door een late zaaidatum en droge weersomstandigheden. Ook landen op het Europees continent, zoals Oekraïne en Roemenië, hopen letterlijk graantjes mee te pikken.

Tegelijk met de nieuwe orders heeft China ook boekingen voor de oude oogst gecanceld. Inmiddels staat de teller voor het gehele seizoen op 23,24 miljoen ton maïs. Daarvan is 11,38 miljoen ton al afgeleverd, dus meer dan de helft nog niet.

Import uit Brazilië
Ondertussen kopen de VS ook grote volumes soja aan, om over voldoende voorraad te beschikken. Kijkend naar het aantal scheepsverladingen van Brazilië richting de VS, kan het niet anders dan dat een enorm volume die kant op gaat. Het grootste zelfs sinds 2014. De komende periode wordt er in totaal 208.000 ton soja geëxporteerd. Dat moet verwerkingsfabrieken en voerproducenten draaiende houden in het land.

Brazilië verkoopt normaal nauwelijks soja aan de VS, die zelf veel produceren. Alleen in 2014 lag dat anders. Toen bedroeg het exportvolume 1 miljoen ton. Omdat China dit seizoen het land heeft leeggekocht, moeten de VS op zoek naar alternatieven voor het aanvullen van hun voorraden. Ondertussen is op de CBoT de sojaprijs gestegen naar het hoogste niveau sinds 2012.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden