De prijs van korrelmaïs op de termijnmarkten in de VS en Europa is de afgelopen maand omhoog geknald. Ook mei gaat van start met prijsverhogingen. De signalen voor deze voergrondstof staan op groen en dat heeft weer een groot effect op andere granen zoals tarwe. Hoe zit dat precies?
Vanwege het latere oogsttijdstip – ten opzichte van tarwe – heeft de oude oogst nog een langere handelsperiode. Op de Matif is het junicontract het meest vooraanstaande, gevolgd door het contract voor augustus. Daarna wordt overgeschakeld op de nieuwe oogst (november). Op de CBoT in Chicago zijn er het mei- en julicontract voor de oude oogst. Die eerste expireert op 14 mei, wat de handel een extra impuls geeft.
Prijsrecord
Vrijdag 30 april sloot de termijnmarkt in Parijs op €241,25 voor de oude oogst (juni). De fysieke prijs voor EU voermaïs staat zelfs op €260,50. Een niveau dat in ruim 10 jaar tijd niet is voorgekomen. Een uiterst krappe balans en grote vraag naar voergrondstoffen is daar de veroorzaker van. In de VS is de maïsnotering nog veel harder gestegen. Daar sloot de termijnmarkt eind april op $291,33 per ton. De hoogste prijs in 8 jaar tijd.
Er spelen 2 factoren een belangrijke rol. Om te beginnen is dat de Zuid-Amerikaanse maïsoogst in Argentinië, maar vooral Brazilië. Deze zogenaamde safrinha maïs wordt direct na de sojabonen ingezaaid terwijl de combines nog in het veld rijden. Omdat de soja-oogst (door regenval) behoorlijk was vertraagd, lukte het ook niet om tijdig maïs te zaaien. Toen er eindelijk gezaaid kon worden bleef regen juist uit, waardoor de ontwikkeling slecht is. Ook de komende 2 weken wordt geen regen van betekenis verwacht. Door de latere zaaidatum en trage opkomst moeten maïsgewassen straks in de warme Braziliaanse zomermaanden tot wasdom komen. Verre van ideaal.
Ogen op VS gericht
Deze situatie resulteert erin dat de VS de wereld van maïs moet voorzien. Met name China heeft al enorm aan de voorraad getrokken, die daardoor extreem krap is. Een tegenvallende Zuid-Amerikaanse oogst betekent dan ook een 'perfect storm' op de maïsmarkt. De oude oogst kan hier de komende maanden van profiteren, want die vraag blijft bijna zeker aanhouden. Alternatieven zijn er gewoonweg niet. In Argentinië wordt op dit moment geoogst, maar ook daar loopt niet alles voorspoedig. Zoals inmiddels gebruikelijk strooien stakingen zand in de exportmotor van het land.
Ondanks dat het in sommige delen van de Midwest en Plains koud en droog is zijn akkerbouwers wel aan het zaaien. Vandaag (maandag 3 mei) komt het Amerikaanse landbouwministerie USDA met nieuwe cijfers over de zaaivoortgang. Die loopt voor op het meerjarig gemiddelde door de droogte. Analisten kijken vooral uit naar de kieming en ontwikkeling bij het koude en droge weer. In sommige delen van de VS, zoals het zuidelijk deel van de Plains, kan juist weer wel veel neerslag vallen.
Voorzichtige cijfers
Het USDA is tot nu toe voorzichtig geweest in zijn cijfers aangaande de export, eindvoorraden en de nieuwe oogst. Zo raamt het landbouwministerie de Braziliaanse maïsoogst nog steeds op 109 miljoen ton, terwijl sommige analistenbureaus door de droogte al op 104 miljoen ton zitten en nieuwe verlagingen in de pijplijn zitten. De grote vraag naar maïs heeft ook impact op de eindvoorraden.
Het huidig prijsniveau voor maïs zorgt ervoor dat afnemers, met name uit China, vaker voor tarwe in het rantsoen kiezen. Dit ondersteunt de prijsvorming van deze commodity, wat ook in Europa wordt gemerkt. Blijft de maïsprijs op een bovengemiddeld niveau staan, dan legt dit ook een bodem in de markt voor tarwe.
Krapte houdt aan
Het koude weer zorgt in Europa vooralsnog niet voor problemen met de maïsgewassen. In Oekraïne – de grootste maïsproducent – wordt vooralsnog een recordoogst verwacht van 36,6 miljoen ton. Dit is 6,3 miljoen ton meer dan een jaar eerder, toen droogte voor lage opbrengsten zorgde. Tot de nieuwe oogst arriveert blijft de marktsituatie krap op de wereldmarkt.