Agrifoto

Inside Granen & grondstof

Hogere graanprijs, maar ook hogere kosten

21 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De prijzen van agrarische grondstoffen zullen volgens de Wereldbank iets boven de huidige niveaus stabiliseren. Die voorspelling doet de organisatie in de gisteren (dinsdag 20 april) gepubliceerde Commodity Markets Outlook. Maar er is niet alleen goed nieuws voor de akkerbouw, want ook de productiekosten zijn flink gestegen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van agrarische goederen zijn substantieel gestegen dit jaar. Die stijging zet nog even door volgens de Wereldbank. De gemiddelde graanprijs voor 2021 komt in de voorspelling 14% hoger uit dan in 2020. De oorzaken daarvan zijn volgens de Wereldbank problemen met de oogst in Zuid-Amerika en een grote vraag uit China. De wereldwijde voedselvoorraden zijn over het algemeen voldoende en liggen historische gezien op hoog niveau.

Goede oogst voorspeld
De graanproductie gaat een recordjaar tegemoet volgens de Wereldbank. In Canada, de EU en Oekraïne staat de tarwe er goed voor. Droogte in Rusland, Turkije en de VS hebben te weinig impact om die veronderstelling naar beneden bij te stellen. Met 776 miljoen ton is de voorspelde oogst 1,7% groter dan afgelopen seizoen. Het verbruik van tarwe stijgt met 4,4% sneller dan de productie. Daarom wordt er vanuit gegaan dat de eindvoorraad tarwe aan het einde van dit seizoen met 2% slinkt.

Niet alleen de graanprijs stijgt, ook de kosten voor de akkerbouw gaan flink omhoog dit jaar, stelt de Wereldbank. Energiekosten stijgen met 36% ten opzichte van 2020. De energieprijs hangt vaak nauw samen met de prijzen voor gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Voor de kosten van gewasbescherming doet de Wereldbank geen voorspelling, maar kunstmest wordt volgens de organisatie 27% duurder ten opzichte van 2020. Een grotere stijging van de olie- en kunstmestprijzen dan in dit rapport voorzien wordt, zou nog weleens tot hoger voedselprijzen kunnen leiden, waarschuwt de Wereldbank.

Corona blijft de markt beheersen
De Wereldbank houdt wel een slag om de arm en zegt in het rapport dat veel afhangt van de beheersing van het coronavirus en de economische steunmaatregelen van regeringen in de ontwikkelde economieën. "Hoewel er voldoende voedsel in voorraad is wereldwijd, heeft corona een grote impact op de lokale arbeids- en voedselmarkten", aldus Ayhan Kose van de Wereldbank in een schriftelijke toelichting op het rapport. "Inkomens zijn gedaald en toeleveringsketens zijn verstoord door de pandemie. In gebieden waar al problemen met de voedselzekerheid waren is dat door corona versterkt."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden