Amerikaanse boeren zaaien dit jaar minder maïs en soja dan analisten hadden verwacht. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) maakte gisteren (woensdag 31 maart) de areaalverwachting bekend. De publicatie is een stimulans voor de beursprijzen van maïs, soja en tarwe op de CBoT in Chicago.
Het USDA verwacht dat er dit jaar 91,1 miljoen acre (circa 36 miljoen hectare) maïs wordt gezaaid. Dat is bijna 1% meer dan afgelopen jaar. Analisten gingen uit van 93,2 miljoen acre. Het areaal sojabonen wordt met 5% uitgebreid naar 87,6 miljoen acre (circa 35 miljoen hectare). Het areaal soja groeit of blijft gelijk in 23 van de 29 staten waar soja wordt geteeld.
Meer tarwe dan verwacht
Het totale areaal tarwe wordt voor 2021 geschat op 46,4 miljoen acre (circa 19 miljoen hectare). Dat is meer dan de 45 miljoen acre waar de markt vanuit ging. Ook hier is sprake van een uitbreiding van het areaal met 5%. Het is echter wel het op 3 na kleinste tarweareaal in de VS sinds het begin van de metingen in 1919. Er is 9% meer wintertarwe gezaaid dan vorig jaar. Voor zomertarwe wordt een krimp voorzien van 4%. In de verwachting gaat het ministerie uit van 33,1 miljoen arce wintertarwe en 11,7 miljoen acre zomertarwe en 1,6 miljoen acre durum tarwe.
Katoen is het enige grote Amerikaanse akkerbouwgewas dat krimpt dit jaar. Met een verwacht areaal van 12 miljoen acre (circa 5 miljoen hectare) wordt er 1% minder katoen gezaaid dan vorig jaar.
Prijzen stijgen
Met deze cijfers krijgt de granenmarkt het opwaartse momentum weer te pakken volgens verschillende analisten. Voorraden zijn relatief laag dus een uitbreiding van areaal is nodig. Ten opzichte van 2018 is het totale areaal 3 miljoen acre kleiner. In 2019 en 2020 is door slechte weersomstandigheden een gedeelte onbeteeld gebleven.
Met de huidige hoge prijzen verwachten analisten dat dit jaar juist enkele beschikbare acre in productie worden gebracht. Dat effect is volgens hen in het rapport onvoldoende meegenomen. Het weer zal deze lente een nog grotere rol spelen in de prijsvorming. Vooral bij soja en maïsvoorraden die op een meerjarig dieptepunt staan, is er weinig ruimte voor problemen. Als er problemen zijn in het begin van het groeiseizoen zijn, kan de prijs nog weleens veel verder oplopen.