Agrifoto

Inside Granen

China hangt aan soja- en maïsinfuus van VS

23 Maart 2021 - Niels van der Boom

De politieke onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China mogen dan stroef verlopen, de export van soja en maïs vanuit de VS naar het Aziatische land is dat alles behalve. Toeval op goed gepland? Eind vorige week werd het orderboek met opnieuw een megaorder afgesloten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse CME Group sloot de week goed af op de termijnmarkt CBoT. USDA cijfers kwamen in 1 week tijd op 4 miljoen ton korrelmaïs die Chinese kopers in de VS kochten voor het huidig exportseizoen. Op vrijdag kwam er zelfs 1 order van 800.000 ton maïs binnen.

Verkoop vervijfvoudigd
Deze enorme cijfers komen bovenop de 5 miljoen ton die in januari en februari aan het land werden verkocht. Vijf keer meer dan vorig jaar het geval was. Sinds 1991 - het jaar waarin het USDA begon met de cijfers - zijn deze exportniveaus niet eerder voorgekomen.

Marktanalisten vinden de aankopen wel heel erg toevallig. Juist in de week dat onderhandeld wordt door beiden overheden is China kind aan huis. "Het toont aan dat de Chinezen zich welwillend opstellen", zegt een handelaar. Veel keus heeft het land overigens niet. De VS is momenteel het enige land dat grote volumes kan leveren en de prijs is goed.

Brazilië blijft achter
Vorig seizoen kocht China nog het leeuwendeel van zijn grondstoffen (maïs en soja) in Brazilië. Daarbij kwam dat de varkensstapel in het land fors inkromp door de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest. Nu de veestapel weer wordt opgebouwd is een enorme hoeveelheid voer vereist. De Brazilianen kunnen niet leveren, want ze kampen met problemen op alle fronten. Voorraden zijn uitgeput door China, de oogst heeft last van het weer en ook de export vlot niet.

Na de handelsoorlog tussen China en de VS volgde Trump's befaamde Phase One-deal. Afspraak was dat het land in 2020 $36,5 miljard aan agrarische goederen zou kopen. Dat niveau werd niet behaald. Voor 2021 staat nog eens $43,5 miljard op de planning. Analisten verwachten dat ook dat niveau niet wordt gehaald, maar niemand die daarover klaagt zolang het land zijn huidig verkoopbeleid blijft hanteren.

Meer soja
Voor maïs blijft China nog wel even op Amerikaanse deuren kloppen. Soja bevindt zich inmiddels op een kantelpunt nu in Brazilië meer van de grondstof geladen kan worden. In januari en februari werd 80% minder geëxporteerd, zo blijkt uit Braziliaanse exportcijfers. Het gaat om 1,03 miljoen ton bonen tegenover 5,14 miljoen ton een jaar eerder. In diezelfde periode exporteerde de VS maar liefst 11,9 miljoen ton soja naar China. Over het gehele wereldtoneel gezien nam het land iets minder soja af.

De sojamarkt In de VS wordt erdoor omhoog gepusht en dat merken ook voerfabrikanten in Europa en dus Nederland. Dankzij een gezonde oliemarkt levert het verwerken (crushen) van de sojabonen goed geld op. De sojasmeel en schroot die overblijven gaan de Chinese voerindustrie in. Toch blijven nieuwe AVP-uitbraken zich aandoen in het land. Dat brengt enige mate van onzekerheid met zich mee. Krijgt de varkenssector klappen, dan is dat direct merkbaar in de behoefte naar soja.

Nieuwe stijging?
Record brekende exportcijfers in de VS sterken uiteraard de termijnmarktkoersen van maïs en soja. Of deze prijzen nog verder omhoog kunnen hangt af van nieuwe orders die China gaat plaatsen. Beide commodities tasten nu het plafond van hun beweegruimte (range) af in de markt. De kans op een breakout naar boven of onder wordt zo steeds groter.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden