Het nieuwe WASDE report, dat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) dinsdag 9 maart publiceerde bevat weinig verrassingen. Dat werd ook door de meeste handelaren en analisten verwacht. Het rapport laat door de krappe maïs en soja voorraad wel veel ruimte voor verdere prijscorrecties. De weersverwachtingen in Noord- en Zuid-Amerika kunnen daar belangrijk voor zijn. Naar mate we naar april gaan komt ook meer duidelijkheid wat de arealen van de gewassen het nieuwe seizoen gaan doen.
Het nieuwe WASDE-rapport bevat eigenlijk weinig verrassingen. Dat werd door de meeste handelaren en analisten ook niet verwacht. Het rapport laat door de krappe maïs- en sojavoorraad wel veel ruimte voor verdere prijscorrecties. De weersverwachtingen in Noord- en Zuid-Amerika kunnen daar een belangrijke rol bij spelen. Naar mate we naar april gaan, komt ook meer duidelijkheid wat de arealen van de gewassen het nieuwe seizoen gaan doen.
Ten opzichte van het rapport van februari blijven de productie, het gebruik en de voorraden grotendeels ongewijzigd. Handelaren noemen het rapport daardoor 'redelijk saai'. De verwachtingen van de USDA liggen grotendeels in lijn met wat de markt verwacht. Grote wijzigingen op de beurs in Chicago blijven dan ook uit. China blijft goed aan de markt voor agrarische grondstoffen. Zij zorgen daarmee voor een stevig fundament in de markt.
Meer tarwe geoogst dan verwacht
Voor tarwe is het wereldwijde aanbod met 3,5 miljoen ton naar boven bijgesteld ten opzichte van februari naar 1.077,1 miljoen ton. De totale productie voor het seizoen komt uit op een record van 776,8 miljoen ton. De Australische tarweoogst is met 33 miljoen ton hoger dan eerder verwacht. De productie van het land is daarmee hoger dan de recordoogst van 2016/2017. Toen werd 31,8 miljoen ton tarwe gedorst.
Het verbruik van tarwe in 2020/2021 is verhoogd met 6,6 miljoen ton. Dat komt vooral voor rekening van China. Dat land gebruikt fors meer tarwe als veevoer. De relatief hoge prijzen voor maïs op de Chinese markt maakt tarwe een populair alternatief voor gebruik in veevoer. Verwacht wordt dat het land dit seizoen 35 miljoen ton tarwe nodig heeft voor veevoer en overig gebruik. De eindvoorraad tarwe is 3 miljoen ton lager en komt uit op 301,2 miljoen ton. China en India hebben met respectievelijk 50% en 9% het grootste deel van de voorraad in handen.
Op de beurs in Chicago (CBoT) deed de tarweprijs een stapje omhoog na publicatie van het WASDE-rapport. De kleine afname van de eindvoorraad en het toegenomen verbruik geeft handelaren vertrouwen.
Maïsvoorraad neemt licht toe
De maïsproductie wordt door het USDA 5,9 miljoen ton hoger ingeschat. De productie van maïs in India, Zuid-Afrika en Bangladesh neemt toe. Dat komt deels door een uitbreiding van het areaal en deels door hogere hectare-opbrengstverwachtingen. De Mexicaanse oogst wordt wat lager ingeschat. De totale productie van maïs komt uit op 1.444,8 miljoen ton. De eindvoorraad maïs wordt 1,1 miljoen ton hoger ingeschat en komt op 287,7 miljoen ton.
Op de CBoT volgde een kleine prijscorrectie na publicatie van het WASDE rapport. De prijs van maïs daalde met $3 per bushel.
Krappe soja voorraad
De Braziliaanse sojaoogst is 1 miljoen ton verhoogd en komt uit op 134 miljoen ton. Voor Argentinië is de productie door het droge weer met 0,5 miljoen naar beneden bijgesteld tot 47,5 miljoen ton. De eindvoorraad soja in de VS blijft met 120 miljoen bushel (circa 3,3 miljoen ton) gelijk aan de verwachting in het februari rapport. Dat is een krappe eindvoorraad. Vorig jaar was die nog 405 miljoen bushel hoger. De verwachte wereldwijde eindvoorraad soja wordt geraamd op 83,7 miljoen ton.
De maart-editie van het WASDE-rapport bevestigt nogmaals dat de eindvoorraad sojabonen krap is. Kleine wijzigingen in de sojaproductie in Latijns-Amerika veranderen hier weinig aan. Op de CBoT steeg de prijs van soja licht na publicatie van het rapport.