Boeren in Argentinië zaaien dit jaar naar alle waarschijnlijkheid minder tarwe. Door de verwachte marktomstandigheden hebben ze in gerst een mooi alternatief gevonden. Dat is deels ingegeven vanwege vrees voor interventiemaatregelen van de overheid. Maar er is ook een goede graag naar voergerst op de wereldmarkt en dan met name uit China.
China importeert normaal gesproken een groot deel van de gerst uit Australië. Door de politieke spanningen tussen beide landen wordt de handel getroffen. Australië is als gerstleverancier aan de kant gezet door de China. Dat schept ruimte voor andere landen. Eerder profiteerde Canada en Frankrijk hier al van en nu lijkt Argentinië te volgen.
Overheid in de problemen
Eerder dit jaar zijn de Argentijnse akkerbouwers opgeschrikt door een tijdelijk exportplafond voor maïs. Dat werd door de regering ingevoerd in een poging om de inflatie binnen de perken te houden. Plannen voor een exportheffing op tarwe gingen na felle protesten van boeren op het laatste moment van tafel. De overheid blijft echter wanhopig opzoek naar geld en is er veel aan gelegen om de voedselprijzen laag te houden. Boeren vrezen daarom dat er komend seizoen alsnog wordt ingegrepen op de tarwemarkt. Gerst biedt wat dat betreft meer zekerheid, omdat het niet geschikt is voor menselijke consumptie.
Vorig jaar produceerde Argentinië ruim 17 miljoen ton tarwe op 6,5 miljoen hectare. Er werd 4,1 miljoen ton gerst geoogst van 900.000 hectare. Argentinië is daarmee de tiende grootste tarweleverancier ter wereld. Graan wordt in het land halverwege het jaar gezaaid. Betrouwbare areaalverwachtingen zijn nog niet beschikbaar. Verschillende handelaren verwachten dat het totale areaal graan niet heel veel zal wijzigingen. Men gaat er wel vanuit dat er een flinke verschuiving plaatsvindt naar gerst ten koste van tarwe. Dat kan de tarweprijs op de wereldmarkt verder stimuleren. Daar kunnen we in Nederland dan weer van profiteren.