Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Inside Granen

Treuzelende oogst sterkt maïs- en sojaprijs

1 Maart 2021 - Niels van der Boom

De aanhoudende vraag naar sojabonen en korrelmaïs vanuit China zorgt ervoor de Amerikaanse noteringen (CBoT) verder stijgen. De oogst uit Zuid-Amerika laat op zich wachten, waar de VS zijn voordeel mee kan doen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het weer in Brazilië en Argentinië houdt de markt behoorlijk bezig. Niet alleen heeft het effect op de opbrengsten van soja en maïs, ook vertraagt het de oogst in Brazilië. Zo is in de deelstaat Paraná slechts 8% van het areaal geoogst ten opzichte van 30% vorig jaar. Hierdoor loopt ook de export van sojabonen vertraging op en daar reageren de Amerikaanse beurzen weer op. Terwijl het in Brazilië erg nat is, kampt Argentinië juist met droogte wat een negatief effect heeft op de opbrengsten.

Export rustig
De CBoT-noteringen piekte woensdag 24 februari en namen vervolgens gas terug. Maïs herstelde uiteindelijk weer. De beurzen openden deze week positiever. Het is rustig met nieuwe exportorders uit Azië. Volgens analisten heeft dat waarschijnlijk met de vakantieperiode rond het Chinees nieuwjaar te maken.

Inmiddels wordt er volop gespeculeerd over het zaaien van de nieuwe oogst op het noordelijk halfrond. In de VS leunen akkerbouwers meer naar soja dan maïs, nu de notering van sojabonen zich op een gunstig niveau bevindt. Uiteindelijk kan zomertarwe het kind van de rekening worden wanneer juist op maïs en soja wordt gefocust. In China neigen akkerbouwers naar maïs in plaats van soja, wat weer een opdrijvend effect voor de prijs van dit laatste gewas kan hebben.

Chinese recordprijs
Brazilië moet de Chinese grondstofhonger temperen, omdat de Amerikanen snel door hun voorraden heen raken en de vraag niet afneemt. De Chinese termijnmarkt voor soja toont de grote vraag ook aan. Op de Dalian Commodity Exchange bereikte de koers een niveau van omgerekend $937,38 per ton maandag 1 maart. De reden hiervoor is dat Chinese verwerkers sojabonen vragen, omdat de Braziliaanse export maar traag op gang komt.

Ook tarwe toont zich sterk. Vooral in Europa, omdat Rusland vanaf 1 maart met een exportheffing van €50 per ton tarwe te maken heeft. Desondanks zijn de prijzen in het land wel gestegen door een toenemende vraag. In de exporttenders is het tarwe van Europese origine, die nu de touwtjes in handen heeft.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden