China blijft grote volumes graan, soja en maïs kopen. Het land is de varkensstapel weer aan het opbouwen na de desastreuse uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) en heeft daar voer voor nodig. Recent maakte het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) nog bekend dat China in 4 dagen 5,85 miljoen ton maïs kocht. China lijkt zich ook alvast voor de komende oogst in te kopen.
De belangstelling van de Chinezen voor (voer)grondstoffen lijkt geen korte bevlieging te zijn. Reuters maakte vandaag (woensdag 3 februari) bekend dat China al volop gerst van de komende oogst aan het kopen is. Handelaren schatten dat er in de Europese Unie al 1 miljoen ton gerst van de nieuwe oogst is verkocht. Ook Canadese gerst is in trek en daarvan zou een vergelijkbare hoeveelheid verkocht zijn.
De levering van de gerst staat gepland voor juli tot en met september. China wil hiermee waarschijnlijk de periode tot het beschikbaar komen van maïs uit de nieuwe oogst overbruggen. Omdat China nu de focus heeft gelegd op de nieuwe oogst, lijkt de vraag naar grondstoffen niet van korte duur te zijn. Het land heeft immers al grote voorraden maïs en tarwe. Analisten zien hierin een teken dat China ook komende seizoen weer actief op de markt zal kopen.
EU de winnaar?
Europa profiteert van de diplomatieke spanningen tussen Australië en China. China heeft een importheffing van 80,5% op Australische gerst. Door de import van gerst uit de EU en Canada kan China de heffingen tegen Australië handhaven. Frankrijk heeft dit seizoen 1,8 miljoen ton gerst naar China verscheept. Dat is 300.000 ton meer dan in het hele seizoen 2019/2020. Vanwege het Chinese nieuwjaar wordt een pauze verwacht in de export maar analisten verwachten dat de totale export boven de 2 miljoen ton uitkomt.