Rabobank heeft 3 trends benoemd die een blijvende impact hebben op de Nederlandse suikerbietenteelt. Dit deed de coöperatieve bank bij de presentatie van haar World Sugar Map.
In deze grafische weergave worden de mondiale handelsstromen en marktontwikkelingen op de mondiale suikermarkt weergegeven. Een suikermarkt die, mede ingegeven door het afschaffen van de Europese suikerquotering in 2017, aan het veranderen is. Zo was de EU tot 2017 netto importeur van consumptiesuiker. Na afschaffing van het suikerquotum steeg de productie naar 21 miljoen ton en werd de EU een netto exporteur.
Suikerproductie en handelsbalans in de EU
Deze opleving was maar van korte duur. In 2018 zakte de productie naar 17 miljoen ton. Dat kwam door regionale droogte, hoge ziekte druk in de teelt en de sluiting van suikerfabrieken. Op midden lange termijn verwacht Rabobank dat productie en gebruik van suiker binnen de EU redelijk in evenwicht blijft. In jaren met lage suikerproductie import de EU en in jaren met een hoge suikerproductie exporteert de EU het overschot. Voornaamste afzetgebied voor Europese van suiker zijn de landen rond de Middellandse-Zee en West-Afrika.
Suikerconsumptie blijft stijgen
De mondiale marktvooruitzichten voor suiker zijn gunstig. In Afrika en Azië neemt de suikerconsumptie jaar-op-jaar toe. Landen als Indonesië, China, Algerije en Bangladesh worden volgens de bank dan ook steeds belangrijker op de internationale suikermarkt. Tegenwoordig komen 6 van de 10 grootste importlanden van suiker van deze 2 continenten.
Top 10 Suikerimporterende landen in 2018/19
De afgelopen 5 jaar steeg de wereldwijde suikerconsumptie gemiddeld 0,7% per jaar. In Azië en Afrika was dat respectievelijk zelfs 1,5% en 3% per jaar. De groei is volgens Rabobank mede te danken aan een groeiende bevolking, veranderd dieet, stijgend besteedbaar inkomen en toenemende verstedelijking. In hoogontwikkelde economieën is de consumptie juist stabiel of licht dalend. De bevolking groeit daar minder hard, consumenten gebruiken minder suiker, gerelateerd aan de discussies over gezondheid en het ontmoedigen door overheid van overmatige suikerconsumptie.
Brazilië blijft wereldwijd de grootste exporteur van suiker met een marktaandeel tussen 33% en 48% de afgelopen jaren. Thailand en India maken de top 3 compleet.
3 zaken met blijvende impact
Volgens Rabobank gaan 3 ontwikkelingen een belangrijke impact houden op de Nederlandse teelt van suikerbieten. Dat zijn allereerst de bewegingen op de internationale suikermarkt, waar de groeiende directe concurrentie met belangrijke wereldspelers als Brazilië en Thailand zijn invloed kan hebben op de bietenprijzen voor Nederlandse telers. Hoewel de voortekenen van een groeiende mondiale suikerconsumptie gunstig zijn, kunnen oogsten en handelsbewegingen leiden tot meer fluctuatie in de suikerprijzen.
Ook de verwaarding van de suikerbiet wordt breder. Van het gewas kan meer gemaakt worden dan alleen suiker. Van reststromen kunnen bijvoorbeeld een verdikkingsmiddel voor sladressing, soepen, sauzen en dranken worden gemaakt of een anti-kalkmiddel in reinigingsproducten, schetst de bank. Restproducten kunnen ook dienen als grondstof voor biogas en is natuurlijk ook een belangrijke grondstof voor bio-ethanol.
Tot slot verwacht Rabobank dat precisietechnieken een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de teelt van suikerbieten. Niet alleen om de oogst verder te optimaliseren, maar ook om de milieugebruiksruimte van het bedrijf maximaal te kunnen benutten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.