Het Australische Bureau of Agricultural & Resource Economics and Sciences (Abares) verwacht dat de tarweoogst in het land nog eens 10% hoger uitkomt dan verwacht. Daarmee komt de oogst dicht in de buurt van het record uit seizoen 2016/2017. De totale oogst van wintergranen ligt hiermee fors hoger dan vorig seizoen.
Volgens het statistiekbureau komt de Australische tarweoogst in seizoen 2020/2021 uit op 31,1 miljoen ton, een stijging van 10% ten opzichte van de raming in september (28,9 miljoen ton). De gunstige regenval van de afgelopen weken is hier de voornaamste oorzaak van. "De neerslag was perfect getimed voor de groeicyclus van het gewas", zo meldt het bureau. De oogst kruipt daarmee steeds dichter naar het recordjaar 2016/2017 toen kwam de productie op 35 miljoen ton tarwe uit. De totale oogst van wintergranen stijgt daarmee naar 51,5 miljoen ton, een plus van 76% ten opzichte van vorig jaar.
Komen hoge prijzen onder druk?
Dat er opnieuw een stijging in de tarweproductie wordt voorzien, kan een negatief effect hebben op de prijzen. Die stonden afgelopen maand op het hoogste punt in 6 jaar tijd. Afgelopen week zijn de prijzen voor de telers al met zo'n $7,50 per ton gezakt, waardoor de notering van tarwe, omgerekend naar Amerikaanse dollars, momenteel om en nabij de $241 per ton ligt. De sterkere Australische dollar was echter tot nu toe de voornaamste reden voor de daling én dus niet de oogstprognose van Abares.
Het is daarom nog maar de vraag of de grote oogst daadwerkelijk effect gaat hebben op de prijzen. Dit omdat de vraag naar Australische tarwe nog goed is, al wordt de beperkte havencapaciteit wel als een probleem gezien voor het eerste kwartaal van 2021. Het merendeel van de vraag komt vanuit Afrika, wat betekent dat tarwe flink concurreert met product uit het gebied rond de Zwart Zee. Daar liggen de prijzen nu fors hoger: rond de $254 per ton.
Negatief vooruitzicht in gerstmarkt
De verwachting voor de Australische gerstproductie is ook verhoogd: van 11,2 miljoen ton naar 11,9 miljoen ton. Toch zijn de vooruitzichten voor die telers minder positief. China heeft namelijk een invoerheffing van 80,5% ingesteld op Australische gerst, omdat het land vermoedt dat gerst tegen spotprijzen wordt gedumpt op de Chinese markt. China is al jarenlang de belangrijkste markt voor Australië als het om gerst gaat. Jaarlijks gaat hier voor meer dan $1 miljard aan product heen. Overigens overweegt China nog wel om dit tarief aan te vechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).