De verwachtingen voor de granenmarkt in 2021 zijn positief. Rabobank verwacht in de 'Outlook 2021: Bull Waves don't break' dat de noteringen voor zowel tarwe, maïs als sojabonen komend jaar verder kunnen stijgen. De combinatie van dalende wereldvoorraden en een stevige vraag vanuit China is hier de oorzaak voor.
Rabobank verwacht dat de wereldwijde eindvoorraden van tarwe dit seizoen met een krappe 27 miljoen ton toenemen, al is de verwachting dat die voorraden volgend jaar volop verkocht worden. De overheden willen kost wat kost voedselinflatie voorkomen en vullen daarom hun eigen voorraden aan. Rabobank voorziet in 2021 een tarweoverschot van circa 6 miljoen ton, al zal La Niña daar nog verandering in kunnen brengen. Het grootste risico van dit weerfenomeen is volgens de bank dat er onvoldoende sneeuwbedekking zal zijn. Deze weergerelateerde risico's leiden ertoe dat de CboT-notering voor tarwe in het eerste kwartaal van 2021 op minimaal $5,50 per bushel blijft staan, ruimschoots boven het 5-jarig gemiddelde. Momenteel staat de notering op $5,93 per bushel.
Wel verwacht de bank dat de wereldwijde tarweproductie het komende jaar met ruim 5 miljoen ton daalt, voornamelijk als gevolg van een stagnerende productie in Rusland (door droogte als gevolg van La Niña). De eerste prognose van de Russische oogst komt uit op 75,6 miljoen ton, een forse verlaging van 10 miljoen ton op jaarbasis. Daarentegen wordt voor de Verenigde Staten een kleine uitbreiding in het areaal verwacht, al zal de productie hierdoor niet boven het niveau van dit seizoen uitkomen. In de Europese Unie wordt wel een hogere productie verwacht, wat druk kan uitoefenen op de tarwenotering op de Matif in Parijs. Momenteel staat die op €210,75 per ton.
Iets wat ook invloed zal uitoefenen op de markt in 2021 is het wel of niet hebben van een vaccin tegen het coronavirus. Als er een vaccin is, dan zal de wereldwijde importvraag naar tarwe vanaf het tweede kwartaal licht afnemen. Hierbij zal China een uitzondering blijven. De sterkere Amerikaanse dollar zorgt waarschijnlijk ook voor een zware strijd in de prijzen. Dit terwijl een verbetering van het weer in Rusland ertoe kan leiden dat de wereldwijde productie het huidige niveau overschrijdt. Dit kan in combinatie met een potentiële grote oogst uit de Europese Unie leiden tot een tarwevloed in het derde kwartaal van 2021. De tarwenoteringen zouden dan flink kunnen zakken.
China blijft belangrijk in granenmarkt
Als we kijken naar de cijfers over de dalende wereldwijde voorraden van maïs en de groeiende vraag naar dit product, dan is de verwachting vanuit Rabobank dat de CBoT-notering voor maïs komend jaar niet onder de $4 per bushel uitkomt. Momenteel staat deze notering op $4,23 per bushel. De vraag komt vooral vanuit de Chinese diervoederindustrie. Hoewel volop vraag is, lijken de mogelijkheden om het areaal uit te breiden beperkt. La Niña kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de productie in Zuid-Amerika 15% lagen uitvalt door droogte. Daarom verwacht Rabobank dat de aanvoer tot 2022 onder druk blijft staan.
China zorgt niet alleen voor een positief herstel van de maïsmarkt, maar ook de markt voor sojabonen geniet van de Chinese vraag (+8%). Overigens is er wereldwijd veel vraag naar sojabonen, waardoor er weinig marge is voor aanbodproblemen. Het feit dat in Brazilië enigszins wat problemen zijn met de inzaai zorgt dan ook voor een opwaarts effect van de notering. De angst rondom La Niña zorgt naar verwachting komend seizoen voor een stevige stijging van de CBoT-notering. Inmiddels staat die op $11,81 per bushel, maar een notering van $15 wordt in 2021 niet als onmogelijk gezien. In het meest negatieve scenario, bijvoorbeeld doordat de weersomstandigheden toch meevallen of de vraag vanuit China wegvalt, wordt gerekend met een prijs van $10,50 per bushel.