De wereldwijde graanproductie komt voor seizoen 2020/2021 naar verwachting 40 miljoen ton hoger uit dan vorig seizoen. Dit blijkt uit het nieuwste rapport van het International Grains Council (IGC). Daarbij steken met name de productiecijfers van maïs en sojabonen er met kop en schouders bovenuit. Ook de consumptie zet een nieuw record neer.
Het IGC rekent voor dit seizoen met een wereldwijde graanproductie van 2,226 miljard ton, een stijging van 40 miljoen ton in vergelijking tot vorig seizoen. Daarentegen is het 1 miljoen ton minder dan afgelopen maand werd verwacht. Dit komt voornamelijk doordat de verwachtingen voor de wereldwijde maïsproductie (voornamelijk in de Europese Unie, Oekraïne en de Verenigde Staten) lager zijn dan eerder verwacht. Het IGC rekent voor dit seizoen op een maïsproductie van 1,156 miljard ton, een stijging van 32 miljoen ton ten opzichte van vorig seizoen. De stijging met vorig jaar komt met name door de grotere oogst in Brazilië.
Overigens kan het belang van het rapport van het IGC in de markt niet opboksen tegen de onzekerheden rond het coronavirus. De maïsnotering liet zowel op de Matif in Parijs als op de CBoT in Chicago afgelopen week een forse daling zien als gevolg van die onzekerheden. Inmiddels komt de CBoT-notering uit op $3,98 per bushel, terwijl dit begin vorige week nog $4,19 per bushel was. De Matif staat op €192,25 per ton, een daling van ruim €5 per ton ten opzichte van het begin van vorige week.
Meer sojabonen verwacht
De wereldwijde productie van sojabonen neemt naar verwachting met 9% toe tot een piek van 370 miljoen ton. Dat is lager dan afgelopen maand verwacht werd, toen werd uitgegaan van een oogst van 373 miljoen ton. Deze daling komt voort uit verwachte lagere opbrengsten in de Verenigde Staten, Argentinië, India en Oekraïne. Wel wordt verwacht dat de handel in sojabonen op peil blijft, onder meer door de aanhoudende vraag uit China. Hierdoor stijgt de Amerikaanse export van sojabonen naar verwachting tot een record van ongeveer 60 miljoen ton.
Ook de wereldwijde import zal volgens het IGC een kleine stap naar boven zetten: +2 miljoen ton tot 167 miljoen ton. Dit is een fractie hoger dan vorig seizoen werd bereikt. Dit wordt ondersteund door een lichte toename van de consumptie, al blijft de nog altijd iets onder vorig seizoen. Overigens wordt ook deze markt geleid door de onzekerheden rondom het coronavirus. Hierdoor is de notering op de CBoT afgelopen week gezakt naar $10,56 per bushel (-$0,31 per bushel).
Eindvoorraad omlaag, consumptie naar hoogtepunt
Als gevolg van de verminderde productie en hoger verbruik, is de prognose voor de wereldwijde eindvoorraden gedaald naar 619 miljoen ton (-10 miljoen ton). Dit is 3 miljoen ton hoger dan vorig seizoen. De lagere maïsvoorraden in de Verenigde Staten zijn de grootste oorzaak van de daling ten opzichte van vorige maand. Dat de Amerikaanse voorraden afnemen, komt door de groeiende vraag vanuit China. De prognose voor de wereldhandel wordt met 4 miljoen ton verhoogd tot 403 miljoen, voornamelijk door meer vraag naar tarwe vanuit China en Pakistan en een hogere vraag naar maïs vanuit de Europese Unie en China.
Uit het nieuwe rapport van het International Grains Council blijkt ook dat de consumptie van graan dit seizoen naar verwachting tot een nieuw hoogtepunt stijgt. Er wordt voor seizoen 2020/2021 namelijk een consumptie verwacht van 2,223 miljard ton, een stijging van circa 29 miljoen ton ten opzichte van vorig seizoen.