Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

USDA: 'Eindvoorraad van tarwe, maïs en soja lager'

19 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft deze week de eindvoorraden voor zowel tarwe, maïs als sojabonen omlaag bijgesteld. Hoe reageren de verschillende markten op dit vierde relatief positieve rapport van het USDA?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het ministerie verwacht geen wijzigingen in het geplante of geoogste tarweareaal voor seizoen 2020, maar verwacht wel een lagere opbrengst. Doordat de hectareopbrengst lager uitkomt, zakt de totale productie met omgerekend 326.583 ton naar 49,53 miljoen ton. Daarnaast verwacht het landbouwministerie dat de vraag met 272.153 ton toeneemt. Het resulteert in een afname van zo'n 1,14 miljoen ton in de eindvoorraad, waardoor die uitkomt op omgerekend 24,03 miljoen ton. De daling van de oogst is een van de redenen waarom de tarwenotering op de CBoT opnieuw een stap naar boven zet. De notering van $6,25 per bushel is daarmee de hoogste sinds 2014.

De verwachtingen voor de wereldwijde tarweoogst zijn minder vriendelijk. Het USDA gaat namelijk nog steeds uit van een recordvoorraad van tarwe. De wereldvoorraden worden geschat op 321,6 miljoen ton, wat 2,1 miljoen ton meer is dan afgelopen maand werd voorzien en bijna 5 miljoen ton boven de verwachting.

Eindvoorraden maïs omlaag 
Het aangeplante maïsareaal is met ruim 400.000 hectare naar beneden bijgesteld en ook heeft het ministerie het geoogste areaal met 382.832 hectare verlaagd. Voornamelijk in de staten North-Dakota, South-Dakota, Iowa en Minnesota zijn de cijfers fors aangepast. Naast een verlaging van het areaal, heeft het USDA ook de hectareopbrengst verlaagd. Als gevolg hiervan daalt de totale productie met 4,52 miljoen ton naar 373,9 miljoen ton, wat 2,36 miljoen ton onder de verwachtingen is.

Ook aan de vraagzijde zijn de cijfers naar beneden bijgesteld. Zo verlaagde het USDA zowel de vraag vanuit de veevoerindustrie als de vraag vanuit de ethanolindustrie met 1,27 miljoen ton. Het resulteert in een eindvoorraad van 54,8 miljoen ton. Dit is ruim 165.000 ton meer dan verwacht, maar 8,5 miljoen ton minder dan de verwachting van vorige maand. De notering op de CBoT noteert inmiddels $4,02 per bushel, fors boven het niveau van de afgelopen jaren.

De voortgang van de maïsoogst loopt voor op afgelopen jaren. Zo is al 94% van de maïs rijp, waar het gemiddelde in deze periode 87% bedraagt. Daarbij is 41% van de oogst voltooid, tegen een gemiddelde van 32%. De verwachting van experts was dat op dit moment zo'n 39% van de oogst afgerond zou zijn. Daarentegen is de kwaliteit wel met 1% gedaald tot 62% in de categorie 'goed tot uitstekend'.

Sojabonenoogst loopt voor
Het geoogste areaal sojabonen is door het Amerikaanse ministerie van Landbouw met 242.811 hectare verlaagd. Opvallend is dat de opbrengst per hectare ongewijzigd is gebleven, waardoor de totale productie van sojabonen 'slechts' met 1,2 miljoen ton verlaagd is tot omgerekend 116,2 miljoen ton. De eindvoorraad bedraagt hierdoor naar verwachting 7,89 miljoen ton, wat 4,6 miljoen ton minder is dan vorig maand en 1,6 miljoen ton minder dan verwacht.

De voortgang van de soja-oogst wordt ingeschat op 61% voltooid, versus een gemiddelde van 42%. De grote sojaproducerende staten schatten de voortgang van de oogst 10% tot 30% hoger in dan gemiddeld. De kwaliteit is echter ook hier iets gedaald, tot 63% in de categorie 'goed tot uitstekend'.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden