Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Regen heeft negatief effect op Britse zomergewassen

21 September 2020 - Kimberly Bakker

In Engeland is het einde van de oogst van de zomergewassen inmiddels in zicht. De neerslag van de afgelopen periode heeft de kwaliteit van de gewassen echter geen goed gedaan. Zo zijn zomergerst en zomertarwe getroffen door schimmel, waardoor een groot gedeelte van de zomergewassen in het voersegment is beland.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In grote delen van Engeland, onder meer in de regio's Hampshire, Kent en Lincolnshire, is de oogst van de zomergewassen zo goed als afgerond. De neerslag van afgelopen periode heeft de kwaliteit van de zomergewassen geen goed gedaan. Met name de kwaliteit van de zomergerst is na de regen zeer snel verslechterd. Hierdoor heeft slechts de helft van de geoogste zomergerst de 'moutkwaliteit' gehaald.

Problemen met kwaliteit
De opbrengsten van de zomergewassen zijn dit seizoen (onder meer door de lastige weersomstandigheden) sowieso al fors kleiner dan voorgaande seizoenen. Het feit dat de neerslag de kwaliteit nu ook nog eens verlaagd heeft, is voor Britse telers een fikse tegenslag. In sommige gebieden is de kwaliteit zo laag dat ruim 50% van de zomergewassen in het voersegment beland is. In de regio rond Lincolnshire laten insiders weten dat van de 30 ladingen zomergerst gemiddeld slechts 4 ladingen kunnen voldoen aan de moutkwaliteit.

Een ander groot probleem dit seizoen is dat de gewassen flink aangetast zijn door schimmel, voornamelijk moederkoren. In Lincolnshire heeft zo'n 57% van de zomertarwe te maken gehad met schimmel. Bij zomergerst in deze regio ligt dat percentage op ongeveer 27%. Ook in andere delen van het land ligt het percentage van de zomergewassen dat aangetast is door deze specifieke schimmel ver boven het niveau van de afgelopen 10 jaar, aldus insiders.

Het hoge eiwitgehalte van zomertarwe helpt ook niet mee. Over het hele land wordt een gemiddeld eiwitpercentage gemeld van 13% tot 14%. Het stikstofgehalte komt uit nabij 1,87%. Dat is anders voor wintertarwe, waar het eiwitpercentage met 12% redelijk laag te noemen is. Overigens is niet alleen de kwaliteit van zomertarwe en zomergerst minder dan in andere jaren, ook de bonenteelt heeft te lijden gehad dit seizoen. In sommige regio's zijn zelfs geen bonen voor menselijke consumptie geteeld door mislukte oogsten als gevolg van insectenschade.

Goede oogst in Schotland
De situatie in Schotland is tegenovergesteld. Daar ervaren de telers juist een relatief goede graanoogst, waarbij inmiddels ongeveer 90% van het zomergraan geoogst is. De opbrengsten van zomergerst laten een positief beeld zien, onder andere doordat de neerslag het land afgelopen periode heeft overgeslagen. Wel is het stikstofgehalte relatief laag, met een gemiddelde van 1,37%.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden