Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

In heel West-Europa hakte hitte en droogte er in

25 Augustus 2020 - Erik Colenbrander

Een combinatie van hitte en droogte is er de oorzaak van dat veel gewasopbrengsten in Europa flink lager uitpakken dan de inschatting eerder deze zomer. Dat blijkt uit de nieuwste prognose van het JRC gewasmonitoring instituut van de Europese Unie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral de opbrengstprognose voor snijmaïs werd aanzienlijk verlaagd. Ten opzichte van de vorige prognose halverwege juli met 5,7%. Korrelmaïs leverde 2,4% in.

Minder bieten en aardappelen
Ook de opbrengstprognose van aardappelen voor alle EU-landen bij elkaar opgeteld zakte, met 3,1%. Met precies hetzelfde percentage werd ook de suikerbietenopbrengstprognose verlaagd.

Franse opbrengsten korrelmaïs en suikerbieten  laagste in 10 jaar tijd

JRC Mars instituut

Sojabonen in Zuid-Europa groeiden juist goed dankzij de tropische omstandigheden waardoor de opbrengstprognose met 3,4% steeg. De droogte en hitte had vooral een negatief effect in West-Europa. In Frankrijk wordt rekening gehouden met de laagste opbrengsten in 10 jaar tijd, met name van korrelmaïs en suikerbieten. De aardappelopbrengsten worden met 40,5 ton per hectare in Frankrijk als gemiddeld ingeschat.

Beter dan vijfjarig gemiddelde
Hoewel de droogte en de hitte er dus sinds halverwege juli bij de meeste gewassen in West-Europa hebben ingehakt, bevindt de gewasopbrengst- prognose zich voor de meeste gewassen die nog geoogst moeten worden in veruit de meeste EU-landen nog wel steeds boven het 5-jarige gemiddelde. Dat geldt zeker voor korrelmais.

Ondanks de naar beneden bijgestelde opbrengstprognose ten opzichte van juli verwacht het JRC Mars-instituut van de Europese Unie nog steeds een meer dan 5% hogere opbrengst dan het 5-jarige gemiddelde, dat 8 ton per hectare bedraagt. Ook de zonnebloemen- en sojabonenoogst wordt meer dan 5% hoger dan het 5-jarige gemiddelde ingeschat.

Graanoogst lager dan gemiddeld
De Europese graanoogst pakt dit jaar wel lager uit dan het 5-jarig gemiddelde. Ten opzichte van de maand juli daalde de opbrengstinschatting met 0,6%. Waarmee het verschil met het vijfjarige gemiddelde voor alle graangewassen zakte tot 4,4% onder het vijfjarige gemiddelde, dat 5,6 ton per hectare bedraagt. Vooral de tarweopbrengst viel dit jaar tegen in de meeste EU-landen. De teelt van gerst werd gekenmerkt door een groot verschil tussen wintergerst en zomergerst.

Vanwege de natte winter scoorde de opbrengst van wintergerst 4,2% lager dan het 5-jarige gemiddelde. Maar de zomergerst pakte maar liefst 9,1% hoger uit dan het 5-jarige gemiddelde, gemiddeld over de hele Europese Unie gemeten. De ver bovengemiddelde opbrengst van zomergerst is vooral te danken aan de landen rond de Oostzee en Spanje.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden