Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Prognose koolzaadoogst naar boven bijgesteld

4 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Marktbureau Strategie Grains heeft de verwachtingen voor de oogst van koolzaad in de Europese Unie (inclusief Groot-Brittannië) in positieve zin bijgesteld. Toch blijft ook deze prognose ver onder het niveau van vorig jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prognose van de koolzaadoogst in de Europese Unie (inclusief Groot-Brittannië) is door marktbureau Strategie Grains verhoogd naar 16,79 miljoen ton. In het vorige maandrapport ging het bureau nog uit van een oogst van 16,75 miljoen ton. De opwaartse herziening is voornamelijk te danken aan de gunstige omstandigheden in Litouwen en Polen.

Minder koolzaad dan vorig jaar
Hoewel de oogstverwachting nu voor het eerst in maanden iets naar boven is bijgesteld, komt het cijfer dit jaar waarschijnlijk alsnog niet uit boven het magere niveau van vorig jaar (Strategie Grains verwacht een oogst van 17,12 miljoen ton koolzaad). Het teleurstellende resultaat van vorig jaar werd met name veroorzaakt door slechte oogsten in Frankrijk, het Midden- en Oost-Europa en Groot-Brittannië.

Het laatstgenoemde land kent ook dit seizoen veel problemen met de oogst. De eerste cijfers over de gewassen in het zuiden en oosten van Groot-Brittannië liggen ver beneden het langjarig gemiddelde (op 28 juli was circa 49% geoogst). Vroege winterkoolzaad komt momenteel op een resultaat van 2,5 tot 2,9 ton per hectare, terwijl in 2019 een gemiddelde van 3,3 ton per hectare is behaald. Het 5-jarig gemiddelde noteert zelfs 3,5 ton per hectare. Het oliegehalte bedraagt nu 43% tot 46% en de vochtigheid zit rond de 9%. Daarbij wordt wel gemeld dat hier en daar nog wat gedroogd wordt om dit terug te brengen naar 8%.

Schade door koolzaadglanskever
Dat de verwachtingen voor de koolzaadoogst in Groot-Brittannië zo laag zijn, komt onder andere door het feit dat het product flink aangetast is door het droge voorjaar. Al speelt dit uiteraard ook in andere delen van Europa een grote rol. Daarnaast kent Groot-Brittannië flink wat percelen met schade door de koolzaadglanskever, waardoor sommige percelen zelfs niet meer dan 0,5 ton koolzaad per hectare leveren.

Ook in Nederland wordt gesproken over verre van ideale omstandigheden, voornamelijk vanwege het droge voorjaar. Toch wordt niet gesproken over extreme schade. Volgens de teeltadviseurs komt dit doordat het areaal koolzaad in Nederland zeer klein is. Sinds 2013, toen de oppervlakte bijna 3.500 hectare bedroeg, is het areaal gekrompen tot 1.840 hectare in 2019. Hierdoor komt bijvoorbeeld de koolzaadglanskever in ons land bijna niet voor.

Record voor invoer verwacht
Omdat de productie van koolzaad in de Europese Unie wederom lager is dan vorig jaar, verwacht het marktbureau tevens dat de Europese Unie opnieuw een recordvolume koolzaad gaat invoeren: 6,1 miljoen ton. Dit is overigens wel iets lager dan het marktbureau één maand eerder voorspelde. Toen verwachtte Strategie Grains nog een invoervolume van 6,2 miljoen ton.

Teeltadviseurs verwachten dat deze trend zich ook in de komende jaren gaat voortzetten, waardoor de koolzaadteelt in de Europese Unie steeds kleiner wordt. De combinatie van het wegvallen van veel verschillende gewasbeschermingsmiddelen en steeds meer problemen in de teelt maakt het namelijk ook voor de telers in Groot-Brittannië en Duitsland steeds minder aantrekkelijk om koolzaad te telen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden