Ook dit jaar is de teelt van suikerbieten in Europa afgenomen. Van de 3 grote suikerproducenten in de Europese Unie leveren er 2 opnieuw fors in. Dit is het resultaat van een eerder ingezette strategie om de productiecapaciteit te laten krimpen.
De Europese Commissie schat in dat het bietenareaal uitkomt op 1,51 miljoen hectare voor de EU-27 plus het Verenigd Koninkrijk. Dit is een afname van 2% met oogstjaar 2019. Goed voor 31.000 hectare minder suikerbieten.
Gevolg van gesloten fabrieken
Frankrijk, Duitsland en Polen zijn de 3 zwaargewichten in de Unie wat suikerbieten betreft. In het eerstgenoemde land krimpt de teelt met 8% tot 362.500 hectare. Een verschil van bijna 32.000 hectare met vorig jaar. Dit is niet zo vreemd. Zo heeft Südzucker in het land 2 fabrieken gesloten en sloot ook Cristal Union de deuren van 2 vestigingen voor komend oogstjaar.
In Duitsland heeft Südzucker eveneens 2 fabrieken dichtgedaan, in het westen en oosten van het land. Samen met een vestiging in Polen sluit de coöperatie daarmee in totaal 5 fabrieken in Europa. Het Duitse areaal krimpt dit jaar met bijna 7%. Een verlies van 26.000 hectare bieten. Polen is de enige stijger in de lijst. De teelt is er met 4,6% (11.100 hectare) toegenomen.
Fikse stijgers
Procentueel gezien is Oostenrijk de grootste stijger. Het areaal nam er met een kwart toe, al is het areaal van 34.300 hectare relatief klein. Ook opvallend is dat in Denemarken 14% meer bieten worden verbouwd. Dit areaal is met 33.300 hectare vergelijkbaar qua grootte. Met 83.500 hectare (+3,4%) is Nederland de nummer 5 op de ranglijst, wanneer de 92.000 hectare van het Verenigd Koninkrijk wordt meegeteld. Hier steeg de bietenteelt met hetzelfde percentage.
Bijna in heel Europa hebben de suikerbieten het dit voorjaar moeilijk gehad. Vooral droogte was spelbreker bij de opkomst. De bieten maakten echter een inhaalrace en staan er begin augustus goed voor. Welk is opnieuw duidelijk welke gevolgen het gemis van de neonicotinoïden zaadcoating met zich meebrengt.
Hogere opbrengsten
Het MARS-bulletin van eind juli raamt de gemiddelde Europese opbrengst 1,8% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. 75,9 ton per hectare versus 74,5 ton gemiddeld. De Nederlandse opbrengst wordt 4,2% hoger ingeschat ten opzichte van het gemiddelde. De vraag is of dit terecht is. Cosun Beet Company liet recent nog de leveringsplicht varen vanwege een tegenvallende opbrengst. In Duitsland viel op tijd regen om de gewassen te laten herstellen. Hier wordt de opbrengst 3,4% hoger ingeschat. Voor Frankrijk wordt met een plusje van 1,7% rekening gehouden. Polen noteert een min van 3%.
De betere opbrengst wordt door het dalend areaal gecompenseerd, waardoor het suikeraanbod van de Europese Unie ongeveer gelijk blijft en de markt naar verwachting nauwelijks reageert.