In juni importeerde China 10,5 miljoen ton sojabonen uit Brazilië. Niet eerder werd in een maand tijd zoveel Braziliaans product aangekocht. Dit gaat ten koste van de Amerikaanse export die juist fors hoger zou moeten liggen, vanwege ...
In totaal kocht China afgelopen maand 11,16 miljoen ton sojabonen, zo blijkt uit gegeven van de Chinese douane. Het leeuwendeel (bijna 95%) is afkomstig uit Brazilië. De import uit Brazilië lag in juni maar liefst 91% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Ook ten opzichte van de maand mei is een flinke stijging waarneembaar toen de import uitkwam op 8,8 miljoen ton. De Chinese honger naar sojabonen houdt verband met de groeiende varkensstapel die herstelt van de kaalslag als gevolg van de Afrikaanse varkenspest. In het rantsoen is soja een belangrijke grondstof.
Amerikaanse export hard onderuit
De VS ziet de export naar de Aziatische grootgebruiker op hun beurt juist flink teruglopen. In juni verscheepte het land 267.000 ton richting China, ruim de helft minder dan in 2019. Ook lag de export aanzienlijk lager dan in mei toen nog bijna 500.000 ton in China werd afgezet. Deze volumes staan in schril contrast met de volumes die de VS voor de handelsoorlog in China afzette. Toen waren de Amerikanen veruit de grootste leverancier, maar die positie is ingepikt door Brazilië.
Aanvankelijk was China van plan om de import van Amerikaanse sojabonen dit jaar juist flink op te schroeven, toen in januari fase 1 van het handelsverdrag werd ondertekend. Toch komen de dalende Amerikaanse exportcijfers niet uit de lucht vallen. Begin juni gaf de Chinese overheid haar staatsbedrijven de opdracht om voorlopig geen Amerikaanse sojabonen en varkensvlees te importeren. Dit vanwege hernieuwde diplomatieke spanningen tussen beide grootmachten die medio juli nog altijd niet uit de lucht zijn.
Brazilië verwacht recordoogst
Het handelsgeschil is niet de enige reden dat China voorkeur heeft voor soja uit Zuid-Amerika. Doordat het coronavirus in Brazilië hard heeft toegeslagen, is de munt flink in waarde gedaald. Ten opzichte van de dollar daalde de Reaal met ruim 20%. Dit komt de Braziliaanse soja-export ten goede. Door de devaluatie van de munt steeg de prijs van sojabonen dit voorjaar tot een recordniveau meer dan 2.000 reaal per ton, waarmee sojabonen zich heeft ontpopt tot een lucratief gewas voor Braziliaanse telers. Uitgedrukt in dollars bleef Brazilië echter competitief op de wereldmarkt.
De Braziliaanse sojabonenoogst stevent dit groeiseizoen (2020/2021) af op een nieuw record van 129 miljoen ton, een stijging van 3,5% tegenover vorig jaar. De verwachte recordoogst komt door een geplande areaaluitbreiding van 3,8% tot 38.4 miljoen hectare. Deze raming verdient wel een fikse kanttekening, gezien het seizoen pas in september van start gaat. Van de vermeende recordoogst zit dus nog geen zaadje in de grond.