Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Wasde met bezem door wereldgraanvoorraad

13 Juli 2020 - Niels van der Boom

Het op vrijdag 10 juli verschenen Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA corrigeert de eindvoorraden van onder meer korrelmaïs en tarwe. Dit betekent niet dat er tekorten ontstaan, maar de overvloedige uitgangspositie wordt wel deels teruggedraaid door tegenvallende oogstprognoses.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het kort

  • Meer zorgen om Russische tarweoogst en kwaliteit
  • Droogte hindert groei voorjaarsgranen Rusland
  • VS voert forse correctie maïsvoorraad door
  • Meer soja uit VS en Brazilië

Na een toch al verhitte week op de granenmarkt in Chicago en Parijs reageerde de markten negatief (bearish) op het positieve (bullish) nieuws uit het rapport. Eind juni voerde het USDA een verrassend forse areaalcorrectie voor korrelmaïs uit. Beurshandelaren hadden voor publicatie van het Wasde-rapport daarom al ingeschat dat de maïsproductie naar beneden zou gaan. Dit gebeurde ook, al werd de oogstprognose nog eens 1 miljard bushel verlaagd ten opzichte van juni. Daardoor werd ook de verwachtte eindvoorraad naar beneden bijgeschroefd.

Verlaging Russische oogst
De wereldwijde productie van tarwe verlaagde het ministerie met 4,12 miljoen ton. Lagere opbrengsten in de EU, Rusland, VS en Marokko zijn hier de veroorzaker van. Alle analistenbureaus hebben recent hun Russische oogstprognose negatief gecorrigeerd. De Amerikanen doen dit met een half miljoen ton voor tarwe (76,5 miljoen ton) en de opbrengst van korrelmaïs werd juist 800.000 ton verhoogd. De cijfers voor Oekraïne bleven staan, waar al langer bekend is dat de oogst negatief uitpakt.

Naast zorgen over een lage opbrengst in het Zwarte Zee gebied is er nu ook vrees voor de kwaliteit. Een regenfront wordt verwacht in het gebied waar juist de combines volop tarwe dorsen. Niet alleen op de termijnmarkt, maar ook op de fysieke markt stijgen de prijzen. In Rusland steeg de FOB-prijs met $4,5, meldt analistenbureau SovEcon. Een ander bureau, IKAR, schat in dat de prijs met $8 toeneemt in augustus. In een stijgende markt zijn de Russische akkerbouwers geneigd minder aanbod te geven, waardoor door een krappe beschikbaarheid de prijs verder kan toenemen. Daartegenover staat dat ook de export lager uitpakt. Pas wanneer een brede beschikbaarheid aan tarwe vanuit andere delen van Rusland een feit is kan de handel echt gas geven.

Droogte negatief voor zomergraan
Regen in Zuid-Rusland en Oekraïne is negatief voor de graankwaliteit, maar droogte in andere delen pakt juist weer negatief voor de zomergranen uit. Niet alleen zomertarwe maar ook gewassen als zonnebloemen en maïs kunnen hierdoor worden beïnvloedt.

Dat Rusland geen topoogst voor tarwe gaat halen, ondanks een gigantisch areaal, is inmiddels duidelijk. Ook het verhaal in Europa is bekend. Dat legt een bodem van omstreeks €180 in de markt, die bij de huidige omstandigheden ook €10 naar boven op kan schuiven. De prijs van korrelmaïs zorgt er echter voor dat ook een prijsplafond wordt gerealiseerd. Immers, wordt voertarwe te duur, dan wordt eerder op korrelmaïs teruggegrepen. Er zijn 2 factoren die hier invloed op uit kunnen oefenen.

Minder maïs, meer soja
Om te beginnen is er een periode van heet en droog weer in de Midwest aangebroken, juist nu de gewassen vocht nodig hebben. Dit kan de opbrengst beïnvloeden. Niet alleen van maïs maar ook soja. In het Wasde-rapport verlaagt het USDA de wereldmaïsvoorraad met bijna 23 miljoen ton. Deels door een lagere Amerikaanse oogst en deels door een lagere doorvoer vanuit het oude seizoen. De verwachte eindvoorraad van soja nam juist toe.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden