Ook maandag 6 juli noteert de Matif een hogere tarweprijs. Nu de oogst in Rusland begonnen is, blijkt dat de oogst op veel plekken tegen te vallen. Samen met een kleinere maïsoogst in de VS biedt dat een opening voor de tarweprijzen.
Dit voorjaar werd de Russische tarwe-export geremd toen de overheid een systeem van quoteringen instelde. Het ministerie heeft aangekondigd dat het ook voor komend seizoen met exportquota's gaat werken. In de periode juli-december kan vrij geëxporteerd worden, maar daarna reguleert het de hoeveelheid tarwe die exporteurs uit kunnen voeren. Dit moet de binnenlandse markt beheersbaar houden en voorkomen dat voedselprijzen plots stijgen, zoals dit jaar het geval was.
Quotering Russische export blijft
In oktober, wanneer meer gezegd kan worden over de oogstomvang, wordt meer bekend over het quoteringssysteem. Het Russisch landbouwministerie verwacht dit jaar 45 miljoen ton granen te kunnen exporteren, waarvan 35 miljoen ton tarwe. Op 1 juli is het nieuwe exportseizoen van start gegaan. Regen deze week zorgt ervoor dat de combines niet overal in het zuiden van Rusland kunnen rijden. De eerste cijfers van het veld wijzen op een opbrengst die tegenvalt. Dat zet de prijsvorming steviger in het zadel. Zo verlaagde het invloedrijke analistenbureau SovEcon hun prognose. Overheidscijfers rapporteren een tarwe-opbrengst die een kwart lager ligt dan vorig jaar. De gerstopbrengsten liggen zo'n 15% lager.
Na een verkorte handelsweek in de VS, met hevige prijsstijgingen tot gevolg, kleurt de CBoT vandaag weer rood. Zomertarwes in de VS staan er goed voor volgens overheidscijfers. Wel ligt de export op een hoger niveau dan gedacht. Meer impact heeft het nieuws dat 2 miljoen hectare minder korrelmaïs is gezaaid dan eerder gedacht. Dit verlicht de situatie op de voergranenmarkt, waar ook tarwe van kan profiteren. Het areaal tarwe daalt 2% in de VS.
Weer beïnvloedt positie voergranen
Waar in Europa de tarweprijzen licht herstel doormaken, staan die in Rusland iets onder druk. Toch blijft er een stevige basis onder de granenmarkt liggen. In Europa moet de tarweoogst nog beginnen en zijn akkerbouwers vooral bezig met gerst en koolzaad. Buien gooien soms roet in het eten. Naar verwachting heeft een lange droogteperiode effect gehad op de opbrengst, al wordt daar nu minder over gesproken. Analisten hebben het wel over droogte in de VS, waar de maïs juist een cruciale groeifase heeft bereikt. Aanhoudend hoge temperaturen en weinig neerslag werken negatief op de kolfvulling. Indirect steunt dit de voertarweprijzen, wanneer minder maïs wordt verwacht.