Het tarwe-areaal in de Verenigde Staten (VS) komt dit jaar uit op een historisch laag niveau. Het areaal krimpt 2% ten opzichte van vorig jaar. Tegelijktijd is er juist fors meer soja en maïs geplant is.
De cijfers komen naar voren in het nieuwste areaalrapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA. Het beeld dat geschetst wordt, komt grotendeels overeen met de prognoses die afgelopen voorjaar gepubliceerd zijn. In de eerste weken van juni zijn bijna 71.000 boeren gevraagd naar hun geplante areaal.
Krimp groter dan verwacht
Uit de resultaten blijkt dat het tarwe-areaal dit jaar niet 1% daalt, zoals eerder geschetst, maar 2%. Het areaal komt daarmee niet verder dan 17,9 miljoen hectare en dat is het laagste niveau in de afgelopen 100 jaar (sinds de start van de registratie in 1919). Het areaal zomertarwe krimpt het hardst (-4%) en komt uit op 4,9 miljoen hectare. Het areaal wintertarwe daalt 2% tot 12,4 miljoen hectare.
De grootste verschuiving is te zien in het areaal sojabonen. Die stijgt ten opzichte van 2019 met maar liefst 11%, waar eerder nog uit werd gegaan van +10%. Het areaal komt daarmee dit jaar uit op 33,6 miljoen hectare. Ook het maïsareaal groeit in omvang. Telers plussen 3% in omvang, waarmee het areaal 34 miljoen hectare bedraagt. Daarmee is de verwachting van afgelopen voorjaar, een areaalstijging van 8%, naar beneden bijgesteld.
Groeiende graanvoorraad
Tegelijk met de areaalcijfers heeft USDA ook het kwartaalrapport voor de graanvoorraden gepubliceerd. Die cijfers bevestigen het beeld dat afgelopen periode al in het maandelijkse Wasde-rapport naar voren kwam, namelijk dat de graanvoorraad groeit. Die groei komt voor rekening van de maïsvoorraad, want tarwe en soja laten een krimp zien.
Desondanks stijgt de hoeveelheid opgeslagen maïs 'amper' 1% ten opzichte van vorig jaar. Op 1 juni bedroeg de voorraad 5,22 miljard bushel. Het maïsgebruik in de periode maart-mei lag duidelijk lager dan vorig jaar: 2,7 miljard bushel tegenover 3,4 miljard bushel in 2019. Bij de totale tarwevoorraad is sprake van een daling van 3% naar 1 miljard bushels. De voorraad sojabonen krimpt maar liefst 22% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en komt uit op 1,4 miljard bushel.