De wereldwijde graanoogst stijgt dit jaar naar een recordhoogte. Dat is de voorspelling van het International Grains Council (IGC). Ook tarwe doet een flinke duit in het zakje, ondanks de kleinere oogst in Europa.
Het ICG verwacht dat de graanoogst voor 2020/2021 op ruim 2,2 miljard ton uitkomt. Dat zou een stijging zijn van 54 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar. Maïs neemt het grootste aandeel van die stijging voor zijn rekening en plust 50 miljoen ton. Een recordoogst van tarwe zorgt voor nog eens 4 miljoen ton erbij.Â
Daarmee wordt de eerste stijging van de wereldwijde graanvoorraden sinds een jaar voorspeld. Tegelijkertijd verwacht het ICG dat de wereldhandel in granen een nieuwe piek zal bereiken.
Verwachting Amerika
De verwachting komt overeen met de ramingen van het Amerikaanse landbouwministerie USDA, die in het WASDE-rapport van april al een hogere wereldwijde graanvoorraad aan het einde van het afzetseizoen voorspelde. Dat beeld kwam ook naar voren in het rapport van mei en de recente publicatie van juni dat verder weinig verschuivingen in de verwachtingen liet zien.
De Amerikanen voorzien een fors grotere soja-oogst. Dat heeft invloed op de wereldwijde opbrengst die naar verwachting in 2021-2021 met 8% stijgt tot 360 miljoen ton. Nu de afzet richting China weer aantrekt, is de verwachting dat de wereldhandel met 4% toeneemt. Of de Amerikaanse afzet naar China – die langzaam weer begint te lijken op het tijdperk voor de handelsoorlog – voldoende is voor het grote aanbod, is nog maar zeer de vraag. Bovendien zit de Brazilië soja-export de Amerikanen in de weg.
Europa en Australië
De grotere tarwe-opbrengst zal overigens niet uit Europa komen. Daar wordt rekening gehouden met een lagere tarweopbrengst, met name in Zwarte Zee-regio die daarin leidend is. Aan de andere kant van de wereld wordt daarentegen rekening gehouden met een forse groei in de productie. Australië verwacht tot wel 75% meer tarwe dankzij een flinke areaaluitbreiding en gunstige groeiomstandigheden.