Na 3 desastreuze jaren voor Australische akkerbouwers gloort eindelijk hoop voor seizoen 2020-2021. Het tarwe-areaal is flink uitgebreid en de groeiomstandigheden zijn gunstig. Wordt hiermee een zwaar negatieve tendens doorbroken?
De afgelopen 3 oogstjaren leden Australische boeren zware verliezen door aanhoudende droogte. Onder andere de tarwe-oogst viel jaar op jaar fors lager uit. Een verandering in het weer op de lange termijn zorgt ervoor dat seizoen 2020-2021 uit een heel ander vaatje tapt. Het Australische agrarisch onderzoeksinstituut ABARES verwacht op dit moment dat het totale tarwevolume met 75% toeneemt, tot 26,7 miljoen ton.
Areaal verdubbeld
Wordt deze voorspelling werkelijkheid, dan betekent het de grootste tarweoogst in 8 jaar tijd voor het land. Het volume ligt 13% boven het 10-jarig gemiddelde. Deze forse stijging wordt vooral door de deelstaat New South Wales veroorzaakt. Daar is dit jaar 3,7 miljoen hectare tarwe gezaaid. Het grootste areaal in 8 jaar tijd. Drie jaar lang nam de tarwe oppervlakte af door droogte. Dit jaar is het tarwe-areaal verdubbeld, meldt de overheid van NSW.
De grootste tarwestaat van Australië; Western Australia, verwacht een oogst die de helft groter is dan vorig oogstjaar het geval was. Gedurende de maand mei viel op tijd een bui, waardoor in vochtige grond gezaaid kon worden. In de deelstaten Victoria en South Australia wordt een iets kleinere stijging van de opbrengst verwacht.
Geen gelopen race
De huidige cijfers zijn een eerste schatting door ABARES. De graanoogst in het land begint in november. Momenteel zijn het, tot en met augustus, de neerslagrijke wintermaanden down under. Juni valt naar verwachting droger uit dan gemiddeld, zo meldt het Australisch meteorologisch bureau. Er zijn echter staten waar de neerslag wel voldoende is, zo wordt gedacht. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verwacht dat de Australische tarwe-export in het komend seizoen kan verdubbelen. Azië is de grootste markt voor tarwe uit het land.
In Europa reageert de markt vooralsnog nauwelijks op de grotere Australische oogst. Hier wordt meer gekeken naar het tarwevolume in de Zwarte Zee-regio. Voor Europa is Noord-Afrika de grootste exportmarkt.