De tarweprijzen in de Zwarte Zee regio voor komende oogst stijgen omdat wordt geanticipeerd op een kleinere oogst. Niet in alle gebieden heeft het voldoende geregend om de gewasgroei op peil te houden. Ook in Europa moeten graangewassen opbrengst inleveren.
De oogst van tarwe en gerst staat op het punt van beginnen in het zuiden van Rusland en in de Oekraïne. Met temperaturen van ver boven de 30 graden zijn de omstandigheden ideaal voor het dorsen, maar niet voor de opbrengst. De afgelopen weken is veel gespeculeerd over neerslag en welke (positieve) gevolgen dit kan hebben voor de graanoogst. In het land wordt een groter areaal zomertarwe verwacht, waar de regen wel zeer welkom voor was.
Zuid-Rusland zwaar getroffen
Vooral de zuidelijke Russische regio Stavropol is er slecht aan toe. Hier wordt de tarweoogst 40% kleiner geschat dan een jaar eerder, meldt persbureau Interfax. Marktbureau SovEcon meldt dat de prijzen voor nieuwe oogst stijgen. Voor juli wordt $204,50 per ton betaald FOB bij 12,5% eiwit. Marktbureau IKAR meldt prijzen voor die maand tot $206 per ton.
Door exportrestricties neemt de graanexport steeds verder af vanuit het land. Begin juni werd 118.000 ton tarwe uitgevoerd, waar dat een week eerder nog 146.000 ton was. De totale export gedurende seizoen 2019-2020 ligt 14% lager vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De overheid heeft 1,44 miljoen ton tarwe uit staatsvoorraden verkocht.
Minder tarwe in Oekraïne
In Oekraïne wordt een tarweopbrengst verwacht die 16% onder het niveau van vorig jaar ligt, blijkt uit overheidscijfers. Marktexperts denken dat dit nog lager uit kan vallen. APK-Inform schrijft over een winter- en zomertarwe oogst van 24 tot 25 miljoen ton, waar dat vorig jaar nog 28,3 miljoen ton was. Door de kleinere verwachte oogst stijgen ook de fysieke prijzen in Oekraïne.
Een kleinere graanoogst in de Zwarte Zee regio kan positief uitpakken voor de EU, waar de uitvoer dit seizoen al twee derde hoger ligt ten opzichte van het seizoen ervoor. De Europese Commissie rekent echter met een 7% kleinere tarweoogst voor dit jaar. Dit betekent een min van 4,3 miljoen ton. Het totaal komt daarmee op 121,5 miljoen ton, versus 130,8 miljoen ton in 2019. De neerslag in Europa is in veel gevallen weinig betekenisvol, waardoor herstel voor de gewassen er niet in zit.
De VS profiteert weinig van lagere opbrengsten op het Europees continent, vanwege een sterke dollar. In de zuidelijke staten wordt droog en heet weer verwacht, wat eveneens negatief voor de tarweopbrengst uit kan pakken. Zuid-Amerika en Australië staan er qua graanoogst wel zeer goed voor. Ook Canada ziet zijn exportcijfers hoger uitpakken voor wat betreft tarwe. Een sterke Canadese dollar beperkt echter de uitvoer van meer tarwe. Dit seizoen is 8% minder tarwe geëxporteerd in vergelijking met het seizoen ervoor.
Termijnmarkt roodgekleurd
De termijnmarkten in Parijs en Chicago staan juist onder druk en noteren ook maandag 8 juni weer lager. Dit in tegenstelling tot de fysieke prijzen. De maand juni is een zeer volatiele voor wat betreft de termijnmarkt. Een bui regen of hoge temperaturen kunnen de stemming fors beïnvloeden. Het is daarom zaak de situatie goed in de gaten te houden, maar tegelijk goed te kijken hoe de situatie in het veld zich ontwikkelt wanneer de combines in actie komen.