Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Cruciale weken voor tarwe zijn aangebroken

25 Mei 2020 - Niels van der Boom

Met nog een week of 6 tot de eerste combines aan het werk gaan, zijn marktanalisten en boeren druk een schatting te maken voor de komende graanoogst en welk prijsniveau daarbij hoort. In deze fase van het seizoen is sprake van een echte weermarkt. Een beetje regen meer of minder maakt het verschil. Dat geldt ook voor de gewassen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandagmiddag 25 mei staat de tarweprijs nieuwe oogst (septembercontract) op de Matif licht onder druk. Hij beweegt weer onder de €190, rond de €188 per ton. Daar werd de afgelopen week ook mee gesloten. In de VS zijn de markten gesloten vanwege Memorial Day. Een belangrijk moment voor de granenmarkt, die nu duidelijk richting gaat kiezen.

Stijgende prijzen nieuwe oogst
De stand van de graangewassen in Rusland en de Oekraïne is cruciaal. Juist over de omvang van de tarweoogst hier wordt veel getwist. Er is een kamp die meent dat de gevallen regen op tijd kwam en een kamp die denkt dat het te laat was. Een feit is dat Russische boeren meer tarwe hebben gezaaid, wat een recordoogst mogelijk maakt. Dat de fysieke prijzen voor oogst 2020 stijgen, is eveneens een feit. Die schommelen rond de $199 per ton FOB.

In Oekraïne hebben veel gewassen kunnen profiteren van de regen die is gevallen. Alleen in het zuiden en midden blijft het lokaal te droog. Vanaf de herfst is het – net als in Rusland – gortdroog geweest. Dit heeft een onomkeerbaar effect. De overheid verwacht dat 65 tot 68 miljoen ton granen dit seizoen wordt geoogst, tegenover 75,1 miljoen ton vorig jaar. Marktanalisten spreken over 68 tot 72 miljoen ton. Voor tarwe is dat 24 tot 25 miljoen ton, waar vorig jaar nog 28,3 miljoen ton werd geoogst. Ook in dit land stijgen de fysieke prijzen voor oogst 2020 met een vergelijkbaar prijsniveau als in Rusland.

Droogte in Europa
In Europa spelen Frankrijk en Duitsland een hoofdrol voor tarwe. Deze week worden nieuwe Franse opbrengstcijfers verwacht. Het MARS-rapport van de Europese Commissie heeft afgelopen week meer duidelijkheid gegeven. De hectareopbrengst van alle granen staat in het rood, net als die van koolzaad. Droogte is de veroorzaker. In Europa viel veel minder neerslag, waardoor van verlichting voor de gewassen geen sprake is. Blijft de situatie voortduren, en dat is de verwachting, dan kan de situatie zich tot zeer zorgelijk ontwikkelen.

De vraag is hoe de internationale granenmarkt dit nieuws gaat verteren. De EU heeft een belangrijke rol gespeeld in het exportseizoen 2019-2020, mede door de lage koers van de euro versus de dollar. Nu in veel Europese landen de tarwe van ellende vervroegd in de aar komt, is het de vraag hoeveel geëxporteerd kan worden. Gunstige signalen uit Indië, Australië en Zuid-Amerika, plus de nog altijd significante oogst in de Zwarte Zee regio, temperen op dit moment een rally.

Samenvattend
Kortom, de komende weken worden cruciaal voor de prijsvorming van granen, met in de hoofdzaak tarwe. Van wijdverspreide neerslag is de komende 14 dagen geen sprake op dit moment. Nieuwe opbrengstverlagingen zijn daarmee onvermijdelijk, wat betekent dat de prijzen een stap omhoog kunnen maken. Als meer duidelijk wordt over de omvang en kwaliteit van Zwarte Zee-tarwe, dan kan de grootste barrière worden weggenomen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden