Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Regen komt voor steeds meer tarwe te laat

18 Mei 2020 - Niels van der Boom

Over ruim 2 maanden is de kans groot dat alweer de combines over het land rijden. Een cruciale fase voor de graangewassen breekt aan waarin vocht vereist is. Aanhoudende droogte zorgt voor lagere Europese opbrengstprognoses. De weerpremie in de tarweprijs blijft zich handhaven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Franse landbouwministerie stelt zijn opbrengstverwachtingen verder naar beneden bij. Slechts 55% van de granen staat er goed voor, waar dat een jaar eerder nog 80% was. Ook de Duitsers doen een duit in het zakje. Het Raiffeisenverband stelt zijn opbrengstschatting bij van 22,7 naar 22,4 miljoen ton.

Gunstige start zuidelijk halfrond
Anderzijds zijn de verwachtingen in Australië en Argentinië juist naar boven bijgesteld door een gunstige start van het zaai- en groeiseizoen. Met al het nieuws over droogte raakt de impact van corona bijna op een zijspoor, maar niets is minder waar. Zo is het aantal besmettingen in Rusland,vooral in afgelegen gebieden,de afgelopen week fors toegenomen.

Over Rusland gesproken, dit land beheerst samen met Oekraïne nog steeds in grote mate het nieuws op de tarwemarkt. Ondanks neerslag is er droogteschade die onherroepelijk wordt bevonden. De spreiding in het oogstvolume is echter fors tussen de verschillende analistenbureaus. Zo is er een flink toegenomen areaal om rekening mee te houden. In het uiterste zuiden van Rusland start de oogst al rond de maandwisseling. Hiermee wordt een eerste beeld gevormd van een zeer droge regio en hoe de gewassen hieronder hebben geleden.

Natte start VS
In Noord-Amerika heeft de markt het Wasde-rapport geslikt, verteerd en een plek gegeven. Het maïsareaal staat niet in verhouding tot het gebruik, vooral voor ethanol. Toch wordt niet verwacht dat akkerbouwers nog snel hun bouwplan omgooien en minder korrelmaïs zaaien. Alternatieven hebben ze niet. Bulls wijzen op de fikse neerslag en lage temperaturen, die de gewasgroei weinig goed doen. Inmiddels zit 80% al in de grond, tegenover 45% een jaar eerder. De Amerikanen blijven positief over een aantrekkende export richting China, al moet deze nog steeds volledig tot wasdom komen.

Waar het weerbericht in de Amerikaanse Corn Belt 14 dagen regen voorspelt, is in Europa het tegenovergestelde waar. Recent is neerslag gevallen, maar van grote betekenis is het niet. In delen van Polen viel neerslag van betekenis, maar gezien de extreme droogte is dit letterlijk een druppel op de gloeiende plaat. Inmiddels heeft ook Roemenië, de grootste EU-tarwe-exporteur na Frankrijk, zich aangesloten in deze droogteprocessie. Vorig jaar werd nog 10 miljoen ton tarwe in het land geoogst. Dit jaar rekenen analisten met een opbrengst tussen de 5 en 7,4 miljoen ton. Valt alsnog regen, dan komt deze te laat om de schade te herstellen.

Bullish factoren:

  • Aanhoudende droogte in EU en Zwarte Zee regio
  • Lage eurokoers versus de dollar
  • Opbrengstprognose tarwe in Duitsland lager

Bearish factoren:

  • Gunstige start groeiseizoen Australië en Zuid-Amerika
  • Onzekerheid over werkelijke grootte Russische oogst
  • Regen in Rusland, dalende prijzen nieuwe oogst
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden