IAkkerbouwers in de Verenigde Staten worden onaangenaam verrast tijdens het zaaien van maïs en soja. De temperatuur in de Midwest daalt 's nachts soms nog tot enkele graden onder nul en ook een sneeuwbui is niet vreemd. Toch gaat de inzaai onverminderd door.
Een week geleden, begin mei, zat goed te helft van het areaal maïs in de grond. Daarmee lopen telers voor op andere jaren. Het 5-jarig gemiddelde ligt op net geen 40%. Vandaag – 11 mei – maakt het landbouwministerie USDA nieuwe cijfers bekend aangaande de voortgang. Van de sojabonen is nu ongeveer een kwart gezaaid en ook dat loopt behoorlijk voor op het gemiddelde.
Winterweer
Waarschijnlijk is die voortgang in de voorbije 7 dagen wel getemperd door het winterweer dat opnieuw het land aandeed in verschillende staten als Iowa, Nebraska, Minnesota en delen van Noord-Dakota. Daar daalde het kwik tot -4 op plekken en ook de komende dagen blijft het koud.
Naar verwachting wordt een record maïsareaal van bijna 97 miljoen acre ingezaaid in het land. Dat is opzienbarend, aangezien de ethanolproductie fors is verlaagd en ook minder maïs als veevoer nodig is. Akkerbouwers hebben weinig alternatieven en stoppen daarom toch maar maïs in de grond. Als reactie gokken beurshandelaren een dalende maïsprijs op korte termijn.
Nieuwe cijfers
Dinsdag 12 mei verschijnt het nieuwe Wasde-rapport van het USDA met hierin meer informatie over vraag en aanbod op de granenmarkt. De mei publicatie is een belangrijke graadmeter voor de commodity markt in de VS. Analisten schatten in dat het gebruik van maïs voor ethanol met wel 300 miljoen bushel kan dalen en dat het gebruik voor veevoer gelijk blijft. Gezien het feit dat slachterijen sluiten denken analisten dat er veel minder vraag naar maïs is in het land.
Het vraag en aanbod nieuws overschaduwt waarschijnlijk de weersperikelen op de Amerikaanse granenmarkt deze week, al blijft dit een belangrijke factor. Onder andere ook voor tarwe, die eveneens geraakt kan worden door late vorst tijdens het vullen van de aren. In de VS wordt gerekend met een kleinere tarweproductie in de Zwarte Zee regio en EU – als gevolg van aanhoudende droogte – wat positief is voor de wereldmarkt en prijs. Tarwe is als commodity goed bestand tegen coronaperikelen omdat het veel gevraagd is en meer geconsumeerd in een periode waarbij veel mensen thuis zitten.
Vertrouwen in tarwe goed
Het vertrouwen in de tarwemarkt is op dit moment goed. Voor soja is dit vooral afhankelijk van wat China doet. Ook hier houden de Amerikanen vertrouwen, gesteund door hun president. De maïsmarkt staat er echter het slechtste voor. Daar moet het weer voor stemming zorgen, met aanhoudende droogte gedurende het groeiseizoen.