Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Nieuwe cijfers voorspellen tarweprijs oogst 2020

4 Mei 2020 - Niels van der Boom - 1 reactie

Nu er enige regen van betekenis is gevallen in Europa en de Zwarte Zee-regio, puzzelen marktanalisten met de opbrengstverwachtingen voor graanoogst 2020. In Europa heeft droogte vooralsnog niet veel tonnen geëist. Vooral een kleiner areaal heeft effect.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Europese Unie ligt het areaal granen 540.000 hectare lager. Door een extreem nat najaar, gevolgd door een eveneens natte winter is fors minder uitgezaaid in Noordwest-Europa. In Centraal- en Oost-Europa was het juist erg droog, waardoor gewassen zich moeizaam ontwikkelden. Ook dit voorjaar overheerste de droogte.

Fors kleiner areaal
De Europese Commissie raamt de Europese tarweoogst nu op 125,8 miljoen ton. Dat is een verlaging van 5 miljoen ton met 2019, als gevolg van een fors kleiner areaal. De cijfers geven een vertekend beeld ten opzichte van de jaren ervoor, omdat Brussel niet langer het Verenigd Koninkrijk in de cijfers meeneemt. De oogstverwachting van gerst is juist met 1,8 miljoen ton toegenomen tot 56,1 miljoen ton.

Voor seizoen 2019-2020 heeft de Europese Commissie het exportcijfer voor tarwe verhoogd naar 31,8 miljoen ton (inclusief het Verenigd Koninkrijk). Dit is een stijging van 1,8 miljoen ton in vergelijking met de vorige verwachting. Voor het huidige seizoen wordt het verbruik naar beneden bijgesteld met 300.000 ton.

Meer tonnen wereldwijd
De International Grains Council heeft eveneens nieuwe cijfers gepubliceerd. Zij ramen de wereldwijde tarweoogst op 764 miljoen ton. Een verlaging van 4 miljoen ton met de vorige prognose, maar nog altijd 2 miljoen ton dan een jaar geleden. Dit cijfer is een record. Het is echter de vraag of dit werkelijkheid is, maar het beïnvloedt wel de markt.

Over de grootte van de Russische tarweoogst zijn analisten het niet zo snel eens. Prognoses lopen uiteen van 76,6 tot 84,5 miljoen ton. Deze spreiding is verklaarbaar omdat op verschillende manieren wordt ingegaan op de groeiomstandigheden. Op dit moment valt neerslag van betekenis in de Zwarte Zee regio. In hoeverre dit de gewassen kan helpen is nu de vraag. Voor sommige gebieden komt regen te laat om verlichting te brengen. Een fors groter tarweareaal compenseert weer deels het opbrengstverlies.

Langere termijn
De Russische tarweprijzen zijn flink gedaald nu exporteurs niet langer nieuwe ladingen kunnen verkopen en verschepen. Voor seizoen 2020-21 is het land echter weer de grootste concurrent van Europa. Blijft het droog, dan kan de tarweprijs in de laatste 8 weken van het seizoen op een stevig niveau blijven (tussen €195 en €205) met het uitblijven van Russische handel. Voor de start van het komend seizoen is er niet voldoende aan de hand om een dergelijk niveau aan te houden en komt de prijs onder druk te staan.

Bullish factoren:

  • Fors kleiner areaal tarwe in de EU
  • Regen niet betekenisvol voor gewassen
  • Stijgingen in productie op wereldmarkt zijn onzeker

Bearish factoren:

  • Voldoende regen in Zwarte Zee regio voor gewasherstel
  • Groter tarweareaal Rusland compenseert minderoogst
  • Scherpe prijsdaling Russische tarwe
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden